De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Balkenende: Reken paarse
partijen af op hun daden

Van onze parlementaire redactie

   
 

GOES - CDA-lijsttrekker Balkenende schuift de schuld van de populariteit van Pim Fortuyn in de schoenen van het paarse kabinet. "Er is onvrede over de resultaten van Paars en onvrede over de politieke cultuur. De zetels die Leefbaar Nederland de afgelopen weken in de peilingen boekte, hebben niet enkel te maken met de uitstraling van Fortuyn", aldus Balkenende gisteren in Goes, waar hij de aftrap gaf voor de CDA-verkiezingscampagne.

Balkenende heeft zich zeer gestoord aan de zucht van verlichting die PvdA, VVD en D66 slaakten toen er het afgelopen weekeinde crisis uitbrak binnen Leefbaar Nederland. "Geruststellend zakte men weer in de leunstoel van gemakzucht en de 'sorry'-democratie", zei de geboren Zeeuw tegen zijn partijgenoten. Volgens Balkenende zijn de kiezers juist deze houding moe en verlangen ze naar een verandering in de politiek.

De CDA-voorman riep de kiezers op om de paarse partijen af te rekenen op hun daden van de afgelopen vier jaar. Volgens Balkenende is de onvrede van de kiezer óók de onvrede van zijn partij. "Maar daarmee is geenszins gezegd dat de oplossingen van Fortuyn de juiste zijn", aldus de partijleider, die benadrukte dat de gewipte LN-lijsttrekker met de asielkwestie "terecht een probleem benoemde, maar de verkeerde oplossingen koos". Balkenende wil allochtonen verplichten tot inburgering, terwijl Fortuyn ze wil 'afschrijven'.

Minima

Balkenende opende ook de aanval op de PvdA, die in zijn ogen de afgelopen vier jaar te weinig heeft gedaan voor de minima. "Men houdt er in de rode familie nog steeds een ouderwetse visie op inkomensbeleid op na. Maak mensen afhankelijk van toeslagen en bijzondere aanvullingen en houdt ze maar gevangen in die situatie. Of geef ze maar een Melkertbaan, waar ze vervolgens in blijven hangen zonder doorgroei naar regulier werk."

PvdA-lijsttrekker en voetbalfan Melkert heeft volgens Balkenende de afgelopen jaren van economische voorspoed "een schot voor open doel gemist". "We komen nu in de situatie dat de PvdA te weinig heeft gedaan toen het kon en te veel wil nu het misschien niet meer kan", aldus de CDA-leider. Maar ook de VVD heeft volgens de CDA'er haar weggelopen kiezers nog lang niet terug met de val van Fortuyn. "De VVD zal toch meer moeten bieden dan alleen maar roepen dat ze hun best hebben gedaan de afgelopen vier jaar, maar dat er in de Kamer nu eenmaal een linkse meerderheid is."

Balkenende waarschuwde dat de paarse partijen de onvrede van de kiezer proberen weg te nemen met 'schijnoplossingen', zoals de gekozen burgemeester en andere vormen van bestuurlijke vernieuwing. "Alsof je daarmee de problemen oplost en de onvrede wegneemt. De oplossing schuilt veel meer in de woorden 'een man een man, een woord een woord'."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.