De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  In Nederland 100.000 hasjwoningen
Huisbazen schade
door wietteelt beu

   
 

door Annemiek Paping DE BILT - Naar schatting 100.000 huishoudens in ons land houden zich bezig met de illegale teelt van hennep in hun woning. Deze thuiskwekers brengen vaak voor miljoenen euro's schade toe aan de panden. De huurhuizen worden voor dit doel meestal clandestien verbouwd. En door de vaak slechte klimaatbeheersing raken muren en plafonds van de huizen beschimmeld.

Bovendien veroorzaakt een wietkwekerij een storende, penetrante geur in de omgeving en klagen omwonenden erover dat het criminaliteit aantrekt.

Uitzetting

De corporaties vinden dit onaanvaardbaar en gaan vanaf nu keihard optreden tegen huurders die wietplanten in hun huis verbouwen.

"We voelen ons daarin gesteund door de rechterlijke macht die ook een steeds strengere lijn volgt ten aanzien van het bedrijfsmatig kweken van hennep in woningen", aldus directeur W. van Leeuwen van Aedes, de landelijke koepel van woningbouwcorporaties.

"Voorheen moest er aantoonbaar sprake zijn van overlast, waardoor de meeste verzoeken om huisuitzetting niet door de rechter werden gehonoreerd", zegt Van Leeuwen.

"Tegenwoordig wordt een huurcontract vaak al ontbonden als er risico bestaat op overlast of waardevermindering van het betreffende pand. Daarom heeft het nu ook zin om een uitzettingsprocedure te beginnen."

Aedes zal alle aangesloten leden die actie ondernemen tegen huurders die op grote schaal illegaal hennep kweken in hun huizen met raad en daad steunen.

Alleen al in Helmond worden enkele honderden huur- en koopwoningen gebruikt voor de wietteelt. Corporatie Woonpartners vindt dit ontoelaatbaar. "De hennepteelt is crimineel en bovendien een bedrijfsmatige activiteit die niet past in een huis", aldus de corporatie, die onlangs alle huurders per brief verzocht om bij verdenking van het kweken van wiet in een woning (anoniem) contact op te nemen met de politie.

Woongenot

De brief is tevens een waarschuwing aan bewoners die hennep telen om die activiteit onmiddellijk te staken en alle mogelijke schade te herstellen. "Als een huurder betrapt wordt op het kweken van wiet, volgt direct een juridische procedure om de bewoner(s) uit het huis te zetten. Een nieuwe woning wordt niet aangeboden. Bovendien komen alle procedurekosten voor rekening van de huurder."

Bij Woonpartners en de politie zijn in een paar weken tijd al twintig tips over illegale hennepteelt binnengekomen. Het Nationaal Actiecomité tegen Drugsoverlast is het met de corporaties eens dat het roer om moet.

"We tolereren veel te veel in Nederland. De drugsproblematiek moet veel strenger en op alle fronten worden aangepakt", meent woordvoerster mevrouw A. Pejhons. "Het gedoogbeleid loopt volledig uit de hand, ten koste van het woongenot van de gewone mensen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.