De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 12 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Hockeyers wacht
loodzware klus

   
 

BUNNIK - De mannen van het Nederlands hockeyelftal onder leiding van bondscoach Joost Bellaart staan aan de vooravond van het wereldkampioenschap in het verre Maleisië voor de bijna onmogelijke opdracht hun wereldtitel met succes te verdedigen. De afgelopen maanden hebben namelijk ondubbelzinnig bewezen dat de concurrentie (lees: Duitsland en Pakistan) in topvorm is, terwijl Nederland in dat opzicht nog té weinig heeft laten zien.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
"We moeten presteren, want dat zijn we als wereldkampioen aan onze stand verplicht", zegt hockeybondscoach Joost Bellaart die liever omhoog, dan naar beneden kijkt.
Oranje is als titelverdediger (vier jaar geleden in Utrecht) geen topfavoriet, maar underdog en Bellaart is op voorhand dan ook al tevreden als zijn team zich in Kuala Lumpur (24 februari - 10 maart) bij de laatste vier plaatst. En dat zal een heidens karwei worden, omdat Nederland in de poule onder andere is ingedeeld met datzelfde Pakistan en Duitsland. In dat opzicht zijn de vijfde en de zesde wedstrijd cruciaal, want dan zijn beide landen achter elkaar de tegenstanders.

Aan de voorbereiding op dit WK zal het in ieder geval niet hebben gelegen, want Bellaart heeft niets aan het toeval overgelaten.

Vanaf 5 januari is hij met een selectie van 22 spelers haast onafgebroken bezig geweest. "Voor de spelers was en is het een ongelooflijke belasting. Aan een privé-leven komen ze absoluut niet meer toe. Maar het grote doel heiligt nu eenmaal de middelen en dat weten de jongens ook. We hebben het beste uit onze voorbereiding gehaald en de ervaring die we onlangs tijdens het zes-landentoernooi in Kuala Lumpur hebben opgedaan, was onbetaalbaar. De spelers hebben ervaren hoe moeilijk het is om straks in een temperatuur van zo'n 37 graden te moeten hockeyen. Nu zijn we er klaar voor. We reizen morgen af met een selectie die de doelstelling heeft gehaald. En die doelstelling was om straks fysiek zo sterk mogelijk aan de start te verschijnen."

Voor vier spelers was om uiteenlopende redenen geen plaats meer in die selectie, die door Bellaart werd ingekrompen van 22 naar 18 man. Klaas Veering, de derde doelman, Sander Dreesmann, Marc van Wijk en routinier Peter Windt stappen morgen niet in het vliegtuig dat het hockeyteam naar een resort in Kwantan brengt. Daar worden aan de kust de laatste spijkers met koppen geslagen via trainingen (strafcorner) en een kortstondig oefenpotje (tweemaal twintig minuten) tegen Duitsland, waarin de strafcorner wordt vervangen door de vrije slag om de concurrentie niet wijzer te maken dan die al is. Bram Lomans zal straks de eerste SC-man zijn en krijgt als rechtervleugelverdediger een basisplaats. Bellaart: "Ik maak me minder zorgen over de strafcorner dan in Rotterdam. Het accent is binnen de selectie vooral gelegd op de aanvallers, omdat die in de tropische omstandigheden waarschijnlijk het meeste werk moeten verrichten."

Bellaart vervolgt: "Ik ben uiterst tevreden zoals we er nu voorstaan. Maar het gaat straks natuurlijk alleen maar om winnen. Het meetmoment is het WK en als we daar zesde of zevende worden, zou de bond mij daarop mogen afrekenen. Dat besef ik terdege. Ofschoon wij onszelf niet als favoriet beschouwen, denken ze daar in Azië heel anders over. Wij zijn in Maleisië volgens de Aziaten de te kloppen ploeg, maar dat krijg je nu eenmaal als je wereldkampioen bent. Zelf ga ik er vanuit, dat we minimaal de laatste vier moeten halen. Dat zijn we aan onze stand verplicht. In de voorbereiding hebben we ook in tactisch opzicht veel geleerd sinds de Champions Trophy in Rotterdam. Aanvoerder Jeroen Delmee terughalen van het middenveld naar de voorstoppersplaats is een goede zet geweest. Het centrale duo Jazet/Delmee werd daardoor herenigd en dat gaf vertrouwen en betere resultaten", aldus Bellaart.

De hockeyers keerden zondag terug van een trainingsstage in Egypte. Daar werd twee keer tegen het gastland gespeeld en evenzoveel keren met 3-0 gewonnen.

Niet wat zuinig voor een wereldkampioen tegen een dreumes op hockeygebied? Bellaart: "Magertjes ja, maar wij hadden ongelooflijk zwaar getraind en de Egyptenaren sloegen naar alles wat bewoog. Voor veel jongens was het vooral een kwestie om vlak voor het wereldkampioenschap heel te blijven."

Opmerkelijk is het feit, dat de organisatie Oranje twee wedstrijden op het tweede veld in Kuala Lumpur laat spelen. Op woensdag 27 februari dient Nederland daar om 08.00 uur aan te treden tegen België en op zaterdag 2 maart om 20.00 uur tegen Pakistan. Bellaart: "Het is een crime in de brandende zon te spelen. Om acht uur 's ochtends is het al 35 graden en er is geen enkele beschutting, die er wel in het geheel gemoderniseerde en overdekte hoofdstadion is."

Nederland dient in twee weken liefst negen wedstrijden af te werken en heeft als tegenstanders in poule A: België, Nieuw-Zeeland, Duitsland, Pakistan, Zuid-Afrika Spanje en Argentinië. De komst van laatstgenoemde land is wegens de economische crisis onzeker. Canada is reserve.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 12 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.