De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  "Echte schaatser blijft thuis"
   
 

SALT LAKE CITY - De razendsnelle olympische schaatsbaan in Salt Lake City biedt onderdak aan 6500 supporters. Een dag voor de opening van de Winterspelen zijn er echter voor alle afstanden nog kaartjes in overvloed. De gemiddelde Amerikaan heeft namelijk net zo veel met schaatsen als Nederlanders met American Football. Maar wie denkt dat de Olympic Oval hierdoor de komende zeventien dagen hoofdzakelijk oranje gekleurd zal zijn, komt bedrogen uit. Het hondstrouwe legioen blijft thuis omdat het te diep in de buidel moet tasten voor het bezoek aan Salt Lake City.

"De prijzen die de organisatie durft te vragen, zijn ons echt te gortig. Wie alle wedstrijden wil zien, is, inclusief reis en verblijf, € 11.000 kwijt. En dan heb je nog niet eens een biertje besteld", stelt Henk Vader, penningmeester van de Nederlandse Schaatsenrijders Supporters Vereniging.

Nog voordat Nederland kennismaakte met Ard en Keesie, stond Vader al langs de schaatsbaan. "Vanaf begin jaren zestig volg ik bijna iedere wedstrijd. Of het nu gaat om het WK-sprint in Hamar, het EK-schaatsen in Er-furt of zomaar een willekeurige worldcup in Zuid-Korea. Ook dit seizoen was ik niet één keer afwezig, maar de Olympische Winterspelen zal ik niet kunnen bijwonen."

De penningmeester van de ruim 320 leden tellende vereniging rekent ons voor: "Wie de 500 meter bij de heren wil zien, is voor een kaartje € 205 kwijt. Als je mazzel hebt, sta je na vijf kwartier weer buiten. Heb je pech, dan is dat al binnen een uur het geval. En dan vergeet ik gemakshalve nog even de koppelverkoop waar de organisatie zich schuldig aan maakt. Zo kun je alleen een kaartje voor de 500 meter krijgen in combinatie met de openingsceremonie. Kosten voor dit spektakel: ruim € 1000."

Desondanks meldde een trotse organisatie deze week inmiddels 90 procent van de in totaal 1,6 miljoen kaartjes te hebben verkocht. Totale opbrengst tot nu toe: ruim € 204 miljoen, wat neerkomt op ruim € 141 per ticket. Bij het schaatsen zijn de kaartjes echter extra prijzig, omdat 90 procent van de zitplaatsen in de Olympic Oval het predikaat A-lokatie heeft gekregen. Want, zo stelt voorzitter Mitt Romney, iedereen heeft een zitplaats en de hal is ook nog eens overdekt.

Weggedrukt

Volgens Vader komen de torenhoge prijzen niet uit de lucht vallen. "Langzaam maar zeker is het schaatsen verworden tot een elitesport, waarvoor de echte schaatssupporters nauwelijks nog een kaartje weten te bemachtigen. En dat doet pijn. Net als dat het pijn doet dat wij, vanwege de toenemende vraag van sponsors naar zitplaatsen, steeds verder wordt weggedrukt in ons 'eigen' Thialf-stadion."

"Neem nou ons eigen clubje", vervolgt Vader, "stuk voor stuk echte supporters, die leven voor het schaatsen en zomers sparen en vaak niet op vakantie gaan om er in de winter weer bij te kunnen zijn. Een goedkope hobby is het nooit geweest, maar langzamerhand wordt het onbetaalbaar. Ik ken slechts tien echte supporters die naar Salt Lake City gaan. De rest is allemaal uitgenodigd."

ATP Travel, het officiële reisbureau van NOC*NSF, schat dat er komende weken in de hoofdstad van Utah maximaal zo'n 1000 Nederlanders zullen rondlopen, van wie ruim de helft op kosten van een sponsor.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.