De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ierse Allied Bank opgeschrikt
door een nieuwe Nick Leeson

Van onze correspondent

   
 

DUBLIN - De bankfraude van John Rusnak bij Allfirst in Baltimore, één van de 50 grootste banken in de VS, is één van de grootste in de geschiedenis en in ieder geval van deze eeuw. Het verlies van €860 miljoen is weliswaar een hevige slag voor moederbank Allied Irish Banks (AIB), maar volgens voorzitter Michael Buckley hoeft de financiële wereld niet bang te zijn dat AIB ten onder gaat. "Wij hebben €6,8 miljard als kapitaal", stelde hij gisteren analisten en klanten gerust.

Ondanks deze geruststelling dook de koers van het aandeel AIB op de beurzen in Dublin, Londen en New York met 17% naar beneden naar € 11,20. Door de fraude schrijft de bank eenmalig €596 miljoen af. Dit wordt ten laste gebracht van het resultaat van vorig jaar. Voor afschrijving zou de winst voor belastingen €1,4 miljard bedragen.

Bankvoorzitter Buckley beschreef de fraude als ingewikkeld. Maar een vergelijking met de Leeson-affaire uit 1995 wilde hij niet aangaan. "Wij schrijven het verlies af en gaan door met valutahandel. Wat Leeson deed, veroorzaakte de dood van Barings. Maar wij maken ondanks de afschrijving van het verlies nog steeds winst. Het is een hevige klap, maar geen doodklap", aldus Buckley.

Buckley omschreef Rusnak als "een middelmatige bankemployé", en als een soort doorsnee Amerikaan. Hij bewoont een riant wit buitenhuis met veranda in de buitenwijken van Baltimore. Zijn leeftijd is rond de 40. Rusnak is getrouwd en heeft twee kinderen. Elke zondag gaat hij naar de kerk.

Rusnak, die een jaarsalaris heeft van ongeveer € 96.000, werkte reeds zeven jaar zonder op te vallen op de buitenlandse-valuta-afdeling van Allfirst in Baltimore. Zijn collega's noemden hem gisteren "een normale, reguliere man" van wie zij dachten dat hij nooit in staat was zo veel geld kwijt te maken. De eerste omstreden geldhandelingen van Rusnak dateren van begin vorig jaar, zijn laatste vond plaats vlak na Kerstmis. Bij de bank gingen de alarmbellen rinkelen, toen hij afgelopen zondagavond niet aan de telefoon kwam om vragen te beantwoorden over de fraudeaffaire.

Aanvankelijk werd het hoofdkantoor te Dublin niet voor het slechte nieuws gewaarschuwd. Dit gebeurde pas een dag later, toen Rusnak niet op zijn werk verscheen. Duidelijk was inmiddels dat de fraude ingenieus van opzet was en duizenden buitenlandse valutatransacties betrof. Rusnak had nagelaten bij het speculeren op muntsoorten speciale opties te nemen die het risico dienen af te dekken. Hij deed alsof hij de opties wel had genomen. Dit maakte de bank uiterst gevoelig bij nadelige valutaschommelingen.

Hoe Rusnak erin slaagde €860 miljoen te verliezen of deels in eigen zak te steken, is onduidelijk. De bank vermoedt dat er meer mensen bij de fraude zijn betrokken.

Allfirst is slechts één van de vele buitenlandse belangen van AIB. De moederbank heeft 31.000 mensen in dienst en telt wereldwijd meer dan 1000 kantoren. AIB is de grootste bank van Ierland en heeft ruim 100.000 aandeelhouders.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.