De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Banken drukken Damrak
   
 

AMSTERDAM - Het zat de financiële sector gisteren weer eens niet mee. De afgelopen tijd stonden de banken en verzekeraars onder druk door de Enron-affaire en de financiële crisis in Argentinië, gisteren kwam daar nog een fraudezaak bovenop. Bij de Ierse bank Allied Irish Banks (AIB) kwam een zwendel aan het licht van rond de $750 miljoen. De bank zag zich hierdoor genoodzaakt de winstverwachting sterk naar beneden bij te stellen. Alle financiële aandelen moesten op de Amsterdamse effectenbeurs flink terug.

De ING Groep ging aan kop met een verlies van ruim 3% tot €26,29. Aegon volgde met 2,7%. De verliezen van ABN Amro en Fortis schommelden rond de 1%.

De AEX sloot uiteindelijk ruim 1% lager op 481,58.

Vandaag komen twee zwaargewichten van de beurs, Koninklijke Olie/Shell Groep en Philips, met jaarcijfers. Analisten verwachten dat het olieconcern een tegenvallend vierde kwartaal achter de rug heeft. Door de lage olie- en gasprijzen en een lage bezettingsgraad van de raffinaderijen schatten zij dat het resultaat over de laatste drie maanden is gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. De nettowinst valt volgens de ramingen 10% lager uit dan in het recordjaar 2000. Koninklijke Olie sloot 0,7% hoger op 57,30.

Van elektronicaconcern Philips wordt weinig goeds verwacht. Analisten rekenen op het grootste verlies sinds 1990. In oktober waarschuwde het elektronicaconcern de markt al dat het verlies over 2001 zou uitkomen op €600 miljoen. Hierin zitten niet de reorganisatiekosten en andere bijzondere lasten. Die meegeteld, komt het nettoverlies volgens de schattingen van analisten op circa €2,3 miljard. Dat is een record en ook het eerste nettoverlies over een heel jaar sinds 1996. Philips heeft net als andere chipfabrikanten zwaar te lijden onder de economische malaise. Ondanks de berichten van deze week dat de consumentenelektronica lijkt aan te trekken, wordt voor deze divisie over het gehele jaar een slechte prestatie verwacht. Het aandeel Philips verloor aan de vooravond van de cijfers ruim 2%. "Blijkbaar verwachten beleggers weinig positiefs over de vooruitzichten", aldus een handelaar.

Kredietbeoordelaar Moo-dy's handhaaft de krediet-ratings voor automatiseerder Getronics. In november startte Moody's een onderzoek naar het concern en dreigde met een neerwaartse bijstelling van de kredietbeoordeling. Hoewel die nu wel van de baan is, houdt Moody's de mogelijkheid open de rating alsnog neerwaarts bij te stellen.

Cijfers waren er van de uitzendketen Vedior. De midkapper liet een resultaat zien dat in lijn lag met de verwachtingen. Het bedrijf, dat een groot deel van de omzet in de Verenigde Staten realiseert, zag dit cijfer met 3% groeien naar €6,7 miljard. De nettowinst viel 11% hoger uit. Vedior vindt het moeilijk te voorspellen wat dit jaar zal brengen. Het bedrijf gaat er wel vanuit dat de prestaties in het eerste halfjaar zwakker zullen zijn dan in dezelfde, sterke, periode vorig jaar. Dat bericht zette Vedior op verlies, het aandeel sloot bijna 1,5% lager op €13,23. De Midkap zakte ruim 0,3% tot 478,97 punten.

Commerzbank, een belangrijke aanbieder van warrants op Euronext, verwacht dat Europese aandelen in 2002 flink zullen aantrekken. Gisteren noemde Peter Dixon, gerenommeerd econoom bij deze Duitse bank, voor de AEX een koersdoel van 600 voor 2002. Hij verwachtte gisteren op een persbijeenkomst voor het Europese bedrijfsleven een aanzienlijke verbetering van de winstgevendheid. "De winsten zullen gemiddeld zo tussen de 10 en 20% stijgen. Veel bedrijven hebben hun kosten in 2001 geconcentreerd, aangezien dat sowieso al een slecht jaar was. Een herstel in 2002 ligt dan voor de hand."

Dixon verwacht dat de Amerikaanse aandelenmarkt minder zal aantrekken, hooguit zo'n 10%.

De econoom verwacht dat Duitse aandelen de Europese markt zullen outperformen. De Duitse belastinghervormingen maken het voor bedrijven voordeliger om slecht renderende belangen af te stoten. Duitse bedrijven zullen hierdoor hun winsten in 2002 met ruim 40% zien verbeteren.

Voor speculanten die de afgelopen maanden druk hebben gehandeld in aandelen van AND International Publishers, zit de pret er binnenkort in elk geval op. De Rotterdamse producent van digitale routeplanners - die overigens al op het strafbankje van de Amsterdamse beurs zit - wil het aantal uitstaande aandelen namelijk met een zogenoemde 'reversed stock split' terugbrengen van bijna 1 miljard naar ongeveer 2 miljoen.

Als de AND-beleggers dit voorstel tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering op 21 februari goedkeuren, zijn de tijden voorgoed voorbij dat het aandeel op één dag met 100% steeg van €0,01 naar €0,02, om vervolgens weer met 50% terug te zakken naar €0,01. In reactie op het bericht dat er een omgekeerde aandelensplitsing op komst is, daalde het aandeel AND gisteren met €0,01 (oftewel 33%) naar €0,02. Dat gebeurde bij een omzet van maar liefst 32 miljoen stukken.

Het aandeel HBG sloot daags na het overnamebod van het Spaanse Dragados licht hoger op €20,68, dat is onder de prijs van €21,25 die de Spanjaarden per aandeel willen betalen.

Marjan van Beuningen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.