De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Enron-brein Fastow was
Houstons geldgoochelaar

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Voor Andrew Fastow (40), het vermeende brein achter de financiële constructies die de ondergang inluidden van het Amerikaanse energieconcern Enron, gold eigenlijk maar één maatstaf voor zakelijk succes: het verwerven van zo veel mogelijk rijkdom.

De 'geldgoochelaar van Houston', die vandaag als eerste hoofdrolspeler in het Enron-schandaal als getuige voor het Congres verschijnt, incasseerde de afgelopen jaren op dubieuze wijze $30 miljoen. Verder wist hij naast zijn topsalaris een extra vermogen van $23 miljoen op te strijken via de verkoop van aandelen Enron aan de vooravond van het geruchtmakende bankroet.

Als een spin in het web van de duistere Enron-deals zou Fastow niet alleen hebben meegewerkt aan het opzettelijk opblazen van de winst met $1 miljard, maar vooral ook zichzelf ten koste van het concern flink hebben verrijkt. Zo leverde een privé-investering van $25.000 de bestuurder binnen twee maanden een winst op van $4,5 miljoen, dankzij een lucratieve transactie tussen Enron en de vennootschap Southampton Place - één van de meer dan 1000 zogeheten 'off balance partnerships' waarin schulden en verliezen werden weggemoffeld.

Fastow, die de scepter zwaaide over omstreden partnerships terwijl hij zijn functie bij Enron behield, sluisde een deel van de winst door naar een familiestichting die hij had opgericht als liefdadigheidsfonds. Hij wordt in het interne onderzoeksrapport van Enron afgeschilderd als een hebzuchtige geldwolf, die het bestuur onwetend hield.

Niet dat hij de miljoenen echt nodig had: Fastow is getrouwd met Lea Weingarten, de schatrijke erfgename van een Texaanse onroerendgoedmagnaat. Samen met zijn vrouw bouwde hij een indrukwekkende kunstcollectie op. Sinds zijn gedwongen ontslag bij Enron, eind vorig jaar, houdt Fastow zich schuil en overziet hij de bouw van een weelderig privé-landgoed in één van de chicste villawijken van Houston.

De als briljant met cijfers gekenschetste Fastow klom op 36-jarige leeftijd razendsnel naar de top van Enron. Hij had volgens ex-collega's maar weinig geduld met mensen die niet zo slim waren als hij. Fastow zou ook niet zomaar op eigen houtje hebben gehandeld, maar met instemming van de voormalige topmannen Kenneth Lay en Jeffrey Skilling. "Hij zorgde er wel voor dat hij was ingedekt", aldus een ex-medewerker.

Fastow heeft er tot nog toe het zwijgen toe gedaan en hij zal ook vandaag bij zijn verschijning als getuige in het Congres de kaken stijf op elkaar houden. De voormalige 'chief financial officer' heeft al laten weten een beroep te zullen doen op zijn zwijgrecht om zichzelf niet te belasten in het zicht van een mogelijke strafrechtelijke vervolging wegens fraude.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.