De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ballast Nedam kan restant
baggercombinatie inlijven

   
 

AMSTERDAM - Nu het Spaanse bouwconcern Dragados plannen heeft om de Hollandsche Beton Groep (HBG) in te lijven, kan Ballast Nedam de Spanjaarden verplichten om het belang in het lucratieve baggerbedrijf Ballast Ham aan de Nederlanders te verkopen. Binnen enkele weken vindt daarover overleg plaats tussen het bestuur van de Nederlandse bouwer en een Spaanse delegatie.

Baggeren is van oudsher een Nederlandse en Belgische aangelegenheid. Door het bod op HBG dreigt de controle van Ballast Ham, de één na grootste baggeraar ter wereld, in buitenlandse handen te komen.

Alleen Ballast Nedam kan daar een stokje voor steken. "Als de overname van HBG door het Spaanse Dragados negatief uitvalt voor de baggeronderneming, dan kunnen wij het HBG-deel in de baggerfusie opkopen", aldus woordvoerder Nel de Geus van Ballast Nedam. Wat precies wordt bedoeld met de term "negatief" en of die term ook in beeld komt als een belangrijke Nederlandse industrie door buitenlanders dreigt te worden overheerst, kan De Geus niet preciseren. "Pas na het gesprek met de Spanjaarden wordt de balans opgemaakt." Ballast Nedam werd maandagavond op de hoogte gesteld van het bod op HBG.

Als Dragados het belang in de goed renderende baggerdivisie de deur uit doet, zal het de bouwactiviteiten van HBG voor slechts enkele honderden miljoenen kunnen inlijven. Het belang in Ballast Ham is ruwweg een ruime €500 miljoen waard. Voor heel HBG biedt Dragados nu €756 miljoen. Overigens is het ook nog mogelijk dat Ballast Nedam zijn deel in het baggerbedrijf overdoet aan Dragados.

Ballast Nedam bezit eenderde van de aandelen in de vorig jaar gevormde baggercombinatie Ballast Ham. De rest is in handen van HBG. Afgesproken is dat als één van beide ondernemingen in handen komt van een overnemer, de ander het eerste recht heeft om Ballast Ham volledig in handen te krijgen.

Dat is nu het geval. Voor Ballast Nedam is de nu ontstane situatie een uitgekiende gelegenheid. De zwak presterende bouwer kan de hoge winsten van het baggerbedrijf goed gebruiken.

Maar HBG gelooft er niets van dat Ballast Nedam een beroep doet op de rest van Ballast Ham. "De change of control-clausule kan alleen worden uitgeoefend als aan twee voorwaarden is voldaan", probeert zegsman Arno Pronk uit te leggen. "Als eerste moet er een bod zijn gedaan op HBG of Ballast Nedam. Als tweede moet er van zo'n bod een negatieve invloed uitgaan op Ballast Ham.

En van dat laatste is geen sprake", vindt hij. Pronk wijst er daarbij op dat Ballast Ham met Dragados een kapitaalkrachtiger moeder krijgt dan met HBG. Andere troef in de strijd is Reigersman zelf. Hij krijgt bij Dragados de baggerdivisie onder zijn hoede.

Vertegenwoordigers van het Spaanse Dragados, dat in het Nederlands baggerwerk betekent, laten weten prijs te stellen op het belang in Ballast Ham. "Wij zijn de afgelopen vijftig jaar weliswaar niet actief geweest in de baggerwereld, maar ons bod op HBG is uiterst serieus. We willen ons netwerk in Spanje gebruiken om de baggeractiviteiten daar uit te bouwen." Op de beurs van Madrid verloor het Spaanse bedrijf echter wederom.

In 1941 werd Dragados opgericht als havenbouwer. Maar die opzet werd al vrij snel verlaten.

Of de Spanjaarden afzien van het bod op HBG als het baggerbedrijf niet in de deal wordt opgenomen? Pronk heeft daar "geen enkele indicatie" van. De Spanjaarden weigeren vooralsnog ieder commentaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.