De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  CIA-directeur waarschuwt
voor nieuwe aanslagen

   
 

WAHINGTON/KABOEL - Ondanks de arrestatie wereldwijd van bijna 1.000 leden van het Al-Qaeda-netwerk vormt het terreurleger van Osama bin Laden volgens CIA-directeur George Tenet op het moment nog steeds de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten. "Ik moet dit herhalen, Al-Qaeda is nog niet vernietigd," aldus Tenet gisteren ten overstaan van het Amerikaanse Congres.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
John Walker Lindh (Foto: REUTERS)
Hij waarschuwde dan ook voor nieuwe terroristische aanslagen. Zo zou Al-Qaeda proberen niet-conventionele wapens te ontwikkelen of te vergaren. Uit in Afghanistan gevonden documenten blijkt volgens Tenet dat Bin Laden "een geavanceerd programma had voor biologische wapens".

Volgens de CIA-directeur is Taliban-leider Mullah Omar nog steeds in leven. Over Osama bin Laden kon hij niets zeggen. Over de schuilplaats van Bin Laden doen nog steeds de wildste verhalen de ronde. Zo zei zijn voormalige kok gisteren zeker te weten dat de terreurleider zich in Iran ophoudt.

Intussen hebben de Amerikanen gisteren 27 Afghanen vrijgelaten. De groep werd op 23 januari iets ten noorden van de Afghaanse stad Kandahar gevangengenomen, maar naar nu blijkt zijn het geen strijders van de Taliban of het Al-Qaeda-netwerk. De Amerikaanse aanval op het dorpje wordt nog onderzocht om te bepalen of er iets verkeerd is gegaan. Zo meldden lokale Afghanen destijds dat zeventien anti-Talibanstrijders de dood vonden bij de Amerikaanse aanval.

De Amerikaan die meevocht met de Taliban, John Walker Lindh, blijft achter slot en grendel in afwachting van zijn proces, zo heeft een rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia gisteren bepaald. De rechter noemde Lindh een gevaar voor de gemeenschap.

Lawine

Gevaarlijk is het op diverse fronten in Afghanistan. Gisteren werd de weg die de hoofdstad Kaboel met het noorden verbindt door een lawine getroffen. Er zouden minstens twintig voertuigen onder de sneeuw bedolven zijn, waaronder een hulpkonvooi van het Rode Kruis. Gevreesd wordt dat tientallen mensen vast zijn komen te zitten. Over eventuele slachtoffers is nog niets bekend.

Ook laaien overal de conflicten tussen de rivaliserende krijgsheren weer op. De interim-leider van Afghanistan bracht gisteren een bezoek gebracht aan de stad Herat in een poging zijn macht over gehele land te doen gelden. Het was voor Hamid Karzai de eerste binnenlandse reis buiten de hoofdstad Kaboel sinds zijn aantreden. Hij werd door de bevolking met gejuich en bloemen ontvangen.

In Herat sprak Karzai met de roemruchte krijgsheer Ismail Khan. In de oorlogen die elkaar de afgelopen twintig jaar in Afghanistan opvolgden was de strijd rond Herat altijd het felst. Het zou daarom een enorme opsteker voor Karzai zijn als hij de steun van Khan krijgt.

Een tegenslag kreeg Karzai te verwerken rond de patstelling in Gardez. Regeringsbemiddelaars reisden gisteren af naar de stad waar vorige week tientallen doden vielen bij gevechten tussen rivaliserende stammen. Haji Saifullah, een plaatselijke stamhoofd in Gardez, verzet zich gewapenderhand tegen de door Kaboel aangestelde gouverneur Padsha Khan Zadran. Laatstgenoemde weigert, na eerder deze week tot een staakt-het-vuren te zijn gekomen met Saifullah, naar de hoofdstad af te reizen voor overleg met zijn rivaal.

Ook in het Noord-Afghaanse Mazar-i-Sharif, de eerste stad die door de Noordelijke Alliantie op de Taliban werd veroverd, is het onrustig. De veiligheidsmacht van de interim-regering gaf gisteren drie afzonderlijke milities in de stad opdracht binnen twee dagen hun strijders terug te trekken. De terugtrekking vindt plaats op basis van een recent gesloten akkoord tussen drie lokale krijgsheren en moet uiteindelijk leiden tot de demobilisatie van tienduizenden strijders.

De speciale VN-gezant voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, heeft gisteren de Veiligheidsraad gevraagd de vredesmacht uit te breiden. Volgens hem zijn er meer troepen nodig om de vrede in het land te bewaren.

(AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.