De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Musharraf wil modern
èn islamitisch Pakistan

   
 

door Hans Kuitert KARACHI - In zijn boekenwinkeltje in Karachi liet Atef Khan (61) vroeger altijd een klaagzang horen als het woord politici viel. "Dieven", siste hij dan. Nu komt over zijn lippen alleen nog honing. "Er is hoop. Hij heeft lef. Hij is sluw. Eerlijk. Onbaatzuchtig, oh ja, niet corrupt." Atef Khan heeft het over Pervez Musharraf, de Pakistaanse president die iets meer dan twee jaar geleden via een geweldloze coup aan de macht kwam.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Pervez Musharraf (Foto: AP)
Net als zovelen in Pakistan wil ook Atef Khan niets weten van het verwijt dat na elf jaar mislukte democratische experimenten weer een generaal aan het hoofd staat. "De gemiddelde Pakistaan denkt daar anders over", zegt Atef Khan. "Misschien moeten we gewoon een militair hebben om ons bewust te zijn van onze burgerplichten. Maar dan moet het wel een goede generaal zijn, zoals Musharraf."

De wereld dacht daar tot 11 september 2001 anders over. De 58-jarige generaal werd al snel na de coup, die het einde betekende van het premierschap van Nawaz Sharif, een internationale paria. Sinds Osama bin Ladens terreureskaders het World Trade Center in de as legden, is het Westen bijgedraaid. De generaal met zijn zachtmoedige uiterlijk toonde zich een waar strateeg door luttele uren na de aanslagen in New York en Washington op de Pakistaanse staatstelevisie te verklaren dat hij een punt had gezet achter de jarenlange Pakistaanse steun aan de Taliban.

Sindsdien is Musharraf internationaal behangen met lof en zijn land beloond met het opheffen van oude sancties en het hervatten van de broodnodige economische steun en ontwikkelingshulp. Musharraf toonde in die septemberdagen en daarna dat hij uit een ander hout is gesneden dan zijn burgervoorgangers en zelfs de illustere dictator, wijlen Zia ul-Haq.

Droom

Musharraf heeft de dramatische gebeurtenissen van 11 september aangegrepen om met voortvarendheid aan zijn al lang gekoesterde droom te werken. Pakistan moet een modern, welvarend islamitisch land worden, waarin geloof en burgervrijheden elkaar broederlijk verdragen. Na 1977 heeft generaal Zia ul-Haq elf jaar lang de samenleving dramatisch geïslamiseerd, met de sharia als hoofdwet. Zijn leger stond in dienst van de vaak radicale islamitische zaak, wars van de gematigder hoofdstroming van de samenleving.

Onder Zia bloeiden de radicale islamitische bewegingen, die van wapens werden voorzien. Die groepen dienden in Zia's ogen het nationale belang, zoals de strijd met India in Kashmir of de oorlogen in Afghanistan. Politiek speelden die bewegingen een grote rol, ook onder de latere burgerregeringen. Musharraf pakt dit radicalisme aan. De voornaamste groepen zijn verboden. Radicale islamitische politieke leiders zitten achter tralies. Generaals die zich tot deze bewegingen aangetrokken voelden, zijn aan de dijk gezet. Ook extremistische groepen in Kashmir zijn verboden. Een teken dat hij macht heeft, is het uitblijven van grote protesten.

Musharraf balanceert op het dunne koord tussen traditionele islam en modernisering. "Pakistan mag geen westers land worden", zegt hij onomwonden, maar hij heeft de geestelijkheid al aangekondigd dat in de religieuze scholen ook burgerlijke vakken moeten worden onderwezen. "Een religieus man moet ook in een bank kunnen werken", vindt hij.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.