De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Mensenrechten stiefkind
in Mozambique

   
 

door Harry Blom AMSTERDAM - Maria Alice Mabota zou tevreden moeten zijn met de ontwikkelingen in haar vaderland Mozambique. Het land kent na 16 jaar burgeroorlog alweer meer dan tien jaar vrede en is een van de 22 landen die door de Nederlandse regering uitverkoren zijn als ontvangers van structurele ontwikkelingshulp. Vorig jaar werd ruim 190 miljoen gulden gevoteerd en de economische ontwikkeling van het land gaat sneller dan ooit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Maria Alice Mabota ...lichtpuntje...
Maar mevrouw Mabota, juriste en voorzitter van de Mozambikaanse Liga voor de Mensenrechten (LDH), heeft na het constateren van de zegeningen, heel wat kritiek: "Er zijn wetten en allerlei verdragen en conventies ondertekend. Maar het gaat om de toepassing. Wij hebben daar helemaal geen controle op."

Het handjevol voorbeelden dat zij noemt, maakt duidelijk dat Mozambique nog een lange weg heeft te gaan. De visrechten worden aan rijke landen verkocht ten nadele van de eigen vissers. Er is een ongecontroleerde toevloed van buitenlandse avonturiers. De misdaad tiert welig - "zelfs op straat en in het openbaar vervoer is het niet meer veilig". De politie is een staat in de staat. Zoek je rechtshulp dan moet je eerst de rechter omkopen en dan pas een advocaat zoeken.

"Veel te veel mensen in overheidsdienst zijn uit op zelfverrijking", zegt mevrouw Mabota. In het parlement heeft noch de regeringspartij Frelimo, noch de oppositie Renamo ook maar enige belangstelling voor klachten over recht en mensenrechten. Doe je te hard je mond open, dan kun je worden bedreigd of zelfs een kopje kleiner worden gemaakt, zoals vorig jaar de journalist Carlos Cardoso.

Als een van de lichtpuntjes in dit sombere beeld noemt mevrouw Mabota de pers, die betrekkelijk weinig in de weg wordt gelegd. "Het recht op vrije meningsuiting dat we hebben, behoort tot een van de beste in Afrika", zegt zij. "Ze doden hier maar heel weinig journalisten. Maar dat wil nog niet zeggen dat naar hen wordt geluisterd".

Maria Alice Mabota, te gast bij het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika (NIZA), heeft een duidelijke boodschap aan de beheerder van de ontwikkelingsmiljoenen, minister Evelien Herfkens: "Steun ons niet alleen, maar controleer die steun. Help niet alleen de overheid, maar ook de burgermaatschappij. Houd de democratie in de gaten, let op goed bestuur".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.