De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Wiegel: Leefbaar
Nederland drijfzand

   
 

door Sjuul Paradijs VELDDRIEL - VVD-prominent Hans Wiegel heeft als eerste vooraanstaande liberaal de aanval geopend op Leefbaar Nederland en lijsttrekker Pim Fortuyn. Volgens Wiegel is Leefbaar Nederland niet meer dan "gebakken lucht" en is het programma van de nieuwkomer op drijfzand gebaseerd.

Op een partijbijeenkomst deed Wiegel een dringende oproep aan VVD-leider Hans Dijkstal om eindelijk ook eens in actie te komen tegen de oplopende successen van Leefbaar Nederland.

"De VVD-leiding moet nu strijd gaan leveren, anders gaat het mis", aldus het appèl van Wiegel aan Dijkstal aan de vooravond van de verkiezingscampagne. "De partijleiding zal nu op scherp moeten staan. De VVD moet zichtbaar zijn, positie bepalen, stelling nemen en campagne gaan voeren: spits, hard, clean en fair. Onze partij wil dat, vraagt daarom, dus dan moet het gebeuren."

Volgens Wiegel moet de VVD-top niet schromen om Leefbaar Nederland aan te pakken. De slechte peilingen voor de VVD zijn voor Wiegel geen verrassing.

"De VVD moet een front maken tegen allen die opportuniteit stellen boven beginselen", stelde Wiegel in de richting van Leefbaar Nederland.

,,De teksten van Leefbaar Nederland over onderwijs, gezondheidszorg en de wao zijn veel te gemakkelijk. Papier is hier geduldig."

Wiegel begrijpt waarom Leefbaar Nederland snel populair is geworden. Voortzetting van de paarse coalitie na de volgende verkiezingen wijst hij af. "Paars is de dood in de pot", aldus Wiegel. "De dames en heren in Den Haag hebben het de laatste jaren te gemakkelijk genomen. Met het symbool van het gesloten circuit op het Binnenhof, de achterkamertjespolitiek, het Torentjesoverleg... Weg ermee, zou ik zeggen. De balans van het tweede paarse kabinet ziet er niet florissant uit."

Opportunisme

Wiegel verwijt Fortuyn ook "opportunisme, wisselvalligheid en een tegenstrijdige houding" als het gaat om de toekomst van het koningshuis. Fortuyn, al jarenlang tegenstander van de monarchie, vindt opeens dat het koningshuis mag blijven als het Nederlandse volk dat wil.

Het erelid uit Diever was gisteravond ouderwets op dreef. Hij pleitte voor sanering van de sociale zekerheid. De wao noemde de liberaal "een monstrum". Hij verwees naar de chaos in Amsterdam met de bijstandsuitkeringen en de uitkeringsfraude van de Marokkanen. Hij keerde zich tegen verdere nivellering in het onderwijs. "Laten we het studiehuis sluiten en de leraren weer gewoon les laten geven", zei de VVD'er. "Je maakt de zwakken niet sterker als de sterken verzwakt."

Ook legde hij de vinger op de wonde op de onveiligheid in Nederland. "Als autoriteit moet je durven ingrijpen en dat is wat in de Nederlandse politiek ontbreekt", hield hij zijn VVD-gehoor voor.

Volgens Wiegel zouden de VVD en het CDA na de volgende verkiezingen in een coalitie kunnen stappen. De liberaal was vooral gecharmeerd van de nieuwe CDA-leider Balkenende. D66 deed hij af met "gepruttel" en de PvdA heeft de VVD "een kunstje geflikt" met het voorzitterschap van de bouwenquêtecommissie.

VVD-voorzitter Eenhoorn vreest dat er in de komende verkiezingscampagne door Leefbaar Nederland naar Amerikaans model "op de man zal worden gespeeld". De liberaal noemde zelf Pim Fortuyn in één adem met de Italiaanse dictator Mussolini. "Fortuyn is exact het type ijdele leider, iemand die zegt wat mensen willen horen", aldus Eenhoorn.

Voorzitter Jan Nagel van Leefbaar Nederland pleit nu voor een convenant tussen de Nederlandse politieke partijen en de media om de komende maanden niet mee te doen aan vuilspuiterij.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.