De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Seksrel in de Oranjestraat
   
 

DEN HAAG - Stijf van de spanning maar opgelucht. Vera, voormalig schoonmaakster bij de bewakingsdienst van koningin Beatrix en haar familie is trots op zichzelf. Na alle vernederingen en angst van de afgelopen maanden heeft zij haar vrees overwonnen en bij de politie aangifte gedaan van seksuele intimidatie tegen haar chef, ex-hoofd van de dienst koninklijke en diplomatieke beveiliging, onderdeel van het korps landelijke politiediensten (KLPD). De circa 57-jarige topman is inmiddels met terugwerkende kracht per 1 januari met pensioen gestuurd.

,,Ik ben doodziek van de stress", zegt de van oorsprong Braziliaanse op haar flatje in de Haagse wijk Mariahoeve, vlakbij paleis Huis ten Bosch. ,,Dat iemand die zo dicht bij de koninklijke familie staat, mij zo iets heeft aangedaan... Ik dacht dat iedereen die daar werkte zich wel voorbeeldig zou gedragen."

Ze zit angstig ineengedoken op haar bank, een klein donker vrouwtje. ,,Ik was zó bang voor hem", vertelt 45-jarige Vera, wier Nederlandse man enige jaren geleden overleed. ,,Ik ben maar klein, ik kon niet tegen hem op. Ik durfde me niet te verzetten. Niemand sprak hem op het werk trouwens tegen. Hij was de grote baas. Hij waarschuwde me altijd dat ik het nooit verder mocht vertellen omdat hij al 37 jaar getrouwd was en niet zonder zijn vrouw kon. Hij zou zichzelf doodschieten als het naar buiten kwam."

Het begon volgens Vera allemaal in september vorig jaar, vlak na Prinsjesdag. Ze kreeg een lift van het beveiligingshoofd, die in november nog in het bijzijn van prins Willem-Alexander een koninklijke onderscheiding kreeg vanwege zijn verdiensten. Hij nam een omweg door het Haagse bos en daar werd hij ineens handtastelijk. Vervolgens dwong hij haar, zo vertelt ze, een paar dagen later bij haar thuis tot seksuele handelingen toen hij haar jas die zij in de auto had laten liggen, kwam terugbrengen. Daarna zette dit ritueel zich voort op het werk.

,,Ik zorgde voor de koffie en de thee op het kantoor van de beveiligingsdienst in de Oranjestraat", vertelt de Braziliaanse. "Dan vroeg hij mij een kop koffie te brengen en begon het. Soms op de wc, soms op zijn eigen kamer, maar ook wel in andere directiekamers." Toen de koninklijke bewaker ander werk ging doen op het stafbureau op paleis Noordeinde kwam hij speciaal als hij zin had naar de Oranjestraat gelopen. ,,Dan kwam hij binnen en zei: 'Vera, even een kop koffie' en dan moest ik weer."

Vorig maand barstte de bom. Vera kreeg bericht dat zij werd overgeplaatst naar het stafbureau, het kantoor waar haar chef inmiddels werkte. ,,Dat had hij natuurlijk geregeld", vertelt ze. ,,Lekker makkelijk, dan hoefde hij niet helemaal naar de Oranjestraat te lopen als hij me nodig had. Maar ik zei meteen, 'ik ga niet'. Toen moest ik bij de nieuwe directeur komen. Daar barstte ik in tranen uit en heb ik hem in vertrouwen meegedeeld waarom ik het niet wilde. Hij was erg geschrokken want niemand had dit verwacht."

Uiteindelijk sprak Vera volgens haar zeggen ruim vier uur met de vertrouwenspersoon van het KLPD, waaronder de koninklijke bewakingsdienst valt. Omdat deze vertrouwenspersoon naar haar smaak te terughoudend was en de kwestie binnenskamers wilde houden, trok ze uiteindelijk de stoute schoenen aan en stapte vorige week naar de politie. Die heeft de zaak nu in onderzoek.

Intussen zit Vera in de Ziektewet. Een nieuwe baan bij het ministerie van Economische Zaken kon ze vanwege de spanningen van de afgelopen maanden niet aan. ,,Ik ben opgelucht dat ik aangifte heb gedaan maar werken kan ik nog niet. Ik heb geen energie meer. Ik zit maar een beetje verdwaasd op de bank, kijk televisie." Haar schoonfamilie, haar enige familie in Nederland, heeft ze nog niet durven vertellen wat haar is overkomen. Ook haar stiefdochter, die pas is getrouwd, weet nog van niets...




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.