De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Oud-agent klaagt
Fortuyn aan
wegens belediging

   
 

AMSTERDAM - De politie Hollands Midden is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen lijsttrekker Pim Fortuyn van Leefbaar Nederland. Aanleiding is een aanklacht wegens belediging. De aangifte tegen 'professor Pim' is afkomstig van de voormalige hoofdagent van politie Mustafa Kus (34) uit Leiden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Mustafa Kus voelt zich beledigd door opmerkingen van de lijsttrekker van Leefbaar Nederland en heeft een aanklacht tegen hem ingediend. (Foto: HENK BOUWMAN)
Deze Turkse Nederlander, die al 30 jaar in ons land woont, meent dat Fortuyn te ver ging toen hij onlangs op tv beweerde dat "Turkse en Marokkaanse mannen vaak trouwen met ongeëmancipeerde meisjes uit achterlijke dorpen in hun land om hen vervolgens naar Nederland te halen".

Kus voelt zich door deze uitspraken beledigd, gekleineerd en minderwaardig behandeld. "Ik kom zelf uit zo'n dorp, Tarsus, ben later getrouwd met een meisje uit een soortgelijk dorp en heb haar vervolgens naar Nederland gehaald. Niemand heeft het recht om onze geboorteplaatsen achterlijk te noemen."

De Leidenaar, die zijn politiecarrière vorig jaar inruilde voor een bedrijfsleiderschap bij een grand café in zijn woonplaats, benadrukt dat hij zich niet door elk wissewasje gediscrimineerd voelt. "Maar Fortuyn zet steeds weer aan tot haat. Wij zijn totaal vernederlandst. Als we in Turkije op vakantie zijn, hebben we na drie dagen heimwee. We hebben altijd gewerkt. Dan is het zuur om zo te worden afgeschilderd."

De aangifte tegen Fortuyn heeft ook een symbolische betekenis. "De problemen tussen geboren Nederlanders en allochtonen moeten we niet oplossen door haat te kweken. Multicultureel hoeft niet slecht te zijn, kijk naar het koningshuis."

De politie heeft Kus verteld dat de officier brood ziet in de aanklacht. "Vandaar dat mijn aangifte is opgenomen." Dit betekent waarschijnlijk dat de lijsttrekker van Leefbaar Nederland binnenkort een uitnodiging krijgt om een verdachtenverklaring af te leggen op het bureau. Een politiewoordvoerster wil niets zeggen over de termijn waarbinnen dit gebeurt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.