De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Boze Deense prins vlucht naar Frankrijk
   
 

door Rolien Créton KOPEN- HAGEN - Na jarenlange opgehoopte frustraties is de Deense prins Henrik de Monpezat naar zijn wijngaard in Zuid-Frankrijk gevlucht. In een opzienbarend interview met de Deense krant BT vertelt de bon-vivant dat hij zich "opzijgezet en vernederd" voelt. Uitspraken die scheurtjes hebben veroorzaakt in het tot nu toe ongeschonden beeld van de 'ideale Deense koninklijke familie'.

"Na dertig jaar prins van Denemarken te zijn geweest, sta ik nog steeds op de derde plaats. Daar wil ik niet meer aan meedoen. Ik ben en blijf nummer twee", aldus prins Henrik, die oorspronkelijk uit Frankrijk komt en is getrouwd met koningin Margrethe.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Prins Henrik (rechts) van Denemarken en zijn zoon, kroonprins Frederik, tijdens de nieuwjaarsreceptie begin vorige maand. Prins Henrik voelt zich vernederd omdat zijn zoon op de receptie als gastheer optrad.
De directe aanleiding voor de uitbarsting was de nieuwjaarsreceptie begin vorige maand, waarbij de zoon van prins Henrik, kroonprins Frederik, als officiële gastheer naar voren werd geschoven. Koningin Margrethe lag met twee gekneusde ribben op bed en stemde met die rolverdeling in. Op dat moment sloegen de stoppen bij prins Henrik door. "Iedere vader wil gastheer in zijn eigen huis zijn", aldus Henrik, die zich door het volk, de media en zijn eigen vrouw te kijk voelt gezet.

De ongezouten kritiek van prins Henrik is in Denemarken als een bom ingeslagen. Verschillende deskundigen wijzen erop dat de prins het voorbestaan van de Deense monarchie daarmee in gevaar heeft gebracht: "We zagen altijd op tegen het koningshuis en hadden de verwachting dat het omgeven was met glans en glitter. Een koningshuis moet in staat zijn om een mystiek beeld te creëren. Nu heeft de Deense bevolking voor altijd 3 februari in het achterhoofd", aldus historicus Claus Björn.

Scheiding

Hoewel koningin Margrethe en haar twee zonen na de koninklijke bruiloft in Nederland meteen naar Zuid-Frankrijk reisden om prins Henrik bij te staan, wordt flink gespeculeerd over een mogelijke scheiding. Bovendien is er in Denemarken een discussie losgebarsten over de staatsrechtelijke positie van prins Henrik. Tot nog toe hebben de kritische opmerkingen van Henrik echter niet veel weerklank bij de bevolking gevonden.

Prins Henrik is in de 35 jaar dat hij in Denemarken woont altijd het zwarte schaap geweest. Zijn kosmopolitische en intellectuele uitstraling, zijn voorliefde voor dure wijn en lekker eten en zijn matige beheersing van de Deense taal wekken nog steeds argwaan bij de sobere en nuchtere Denen. In de schijnwerpers staat de prins zelden, behalve als het gaat om satirische programma's. De laatste uitbarsting van de prins wordt door sommigen zelfs als 'Frans machogedrag' uitgelegd.

Chef-redacteur van de krant BT Kristian Lund: "In Denemarken is het heel gewoon dat de vrouw de man op carrièregebied voorbijstreeft. Maar in het Zuid-Europese Frankrijk ligt de situatie heel anders. Daar neemt de man de centrale rol in."

De kroonprins zal na de opening van een Deens museum in Parijs een lange vakantie opnemen om "diep over het leven na te denken".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.