De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Defensiebudget Bush naar recordhoogte
   
 

WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush wil een immense verhoging van het defensiebudget doorvoeren om zo de oorlog tegen het terrorisme te bekostigen. Bush diende gisteren de begroting voor het komend jaar in, bijna een week nadat hij in zijn State of the Union Iran, Irak en Noord-Korea een 'as van het kwaad' had genoemd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
De Amerikaanse president George Bush (r.) en de Russische premier Kasjanov schudden elkaar de hand. (Foto: EPA)
In een indirecte verwijzing naar deze 'as van het kwaad' waarschuwde de Russische premier Michail Kasjanov de VS gisteren tegen "denkbeeldige gevaren". "Wij willen graag samenwerken om alle gevaren, mits die er zijn, te identificeren", aldus Kasjanov na een onderhoud met president Bush in Washington. Maar het moeten volgens Kasjanov wel "echte gevaren" zijn. Rusland, bondgenoot van Amerika in de strijd tegen het terrorisme, staat sceptisch tegenover een eventuele uitbreiding van deze strijd naar Iran, Irak of Noord-Korea.

Bush lijkt echter vastberaden om een volgende stap te zetten in de oorlog tegen het terreur. "Wij zijn verenigd in Washington om deze oorlog te winnen", sprak Bush gisteren op een luchtmachtbasis in Florida ter verdediging van de verhoging van het defensiebudget. "Eén manier om onze eensgezindheid te laten zien is voor het Congres om het militaire budget, de verdediging van de Verenigde Staten, vast te stellen als prioriteit nummer één."

Om de terreur te bestrijden wil Bush 48 miljoen dollar meer uittrekken dan vorig jaar, met 12 procent de grootste verhoging in twintig jaar tijd. Het defensiebudget komt daarmee op 379 miljard dollar. De totale begroting, van in totaal 2,13 biljoen dollar, moet door het Congres worden goedgekeurd.

Overleg

De woorden in Washington van de Russische premier werden in Rome door zijn minister van Buitenlandse Zaken kracht bij gezet. Ivanov verdedigde daar, tijdens een overleg tussen Rusland en de NAVO over het vergroten van de samenwerking in de strijd tegen het terrorisme, de banden die Moskou heeft met Iran.

Rusland stuurde een zware delegatie met hoge vertegenwoordigers van de grenswacht, de binnenlandse veiligheidsdienst, de presidentiële veiligheidsdienst en militairen naar de eendaagse conferentie. "Meer samenwerking tussen de NAVO en Rusland is een essentieel onderdeel van de strijd tegen de terreur", zei secretaris-generaal George Robertson.

Hete adem

Moskou is niet van zins de eigen koers in Tsjetsjenië en het Midden-Oosten op te geven, zo bleek gisteren. Ivanov zei dat de hernieuwde westerse kritiek over Tsjetsjenië zou kunnen betekenen dat "alle gepraat over eenheid en solidariteit lege woorden blijven". Ivanov, die stelde dat het Westen er een dubbele standaard op nahoudt, zei dat Rusland een videoband heeft waarop de gevreesde Tsjetsjeense krijgsheer Khattab te zien is in gesprek met Osama bin Laden.

Irak en Iran voelen intussen de hete adem van de Amerikanen in hun nek. Zij drongen er gisteren bij de VS op aan, niet aan te vallen. Iran zei dat zo'n aanval "een onherstelbare fout" zou zijn en wees de beschuldiging van de hand dat het Taliban- en Al-Qaeda-leden opvangt.

De Iraakse vice-president Taha Jassin Ramadan zei in Moskou tegenover de krant Vremja Novostej dat Washington met zijn beleid aanstuurt op geweld. "Sinds 11 september hebben zij (de Amerikanen, red.) de koers versterkt die leidde tot de gebeurtenissen in New York en Washington. Hun beleid is nog smeriger geworden", aldus Ramadan. "Als het zo doorgaat, geloof ik dat Amerika een nog heviger vergelding over zich afroept: er zal iets gebeuren dat nog erger is dan 11 september."

Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen hebben gisteren batterijen van de Iraakse luchtafweer beschoten. De straaljagers, die toezicht houden op de no-flyzone in het noorden van Irak, waren even tevoren onder vuur genomen, meldde het Pentagon.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.