De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 5 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Haarfijn onderzoek levert bewijs Geldnet-overval op
   
 

door Fred Soeteman AMSTERDAM - Een gewelddadige roofoverval op Geldnet in Amsterdam, met een buit van ruim 13 miljoen gulden, moet met veel moeite zes jaar na dato alsnog letterlijk haarfijn worden uitgezocht.

Justitie ziet in de 34-jarige Cor van der T. en de voortvluchtige Danny K. (32) de daders van de ramkraak aan Tijnmuiden in het Westelijk Havengebied op 22 april 1996. Daarbij werden met een gestolen shovel twee roldeuren versplinterd om een Mercedes-bus naar binnen te kunnen rijden, waarin men vervolgens met de miljoenen in cassettes en zakken aan de haal ging.

Het bewijs tegen verdachte Van der T., 'de Bolle,' steunt voor een aanzienlijk deel op de resultaten van inmiddels liefst drie dna-onderzoeken op haar en haarwortelextract, in Engeland, in het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te Rijswijk en het Forensisch laboratorium voor DNA-onderzoek van het Medisch Centrum van de Universiteit Leiden. Het gaat om (nek)haren die zijn aangetroffen in een pet. De laatste bevinding is dat het dna-profiel overeenkomt met dat van verdachte Van der T., en dat de kans dat het ook bij een andere wereldburger wordt vastgesteld "vele malen kleiner is dan één op een miljard".

De advocaten mr. P. Doedens en mr. J. Boone zijn er gisteren dan ook, na twee eerdere zittingen, opnieuw hard tegenaan gegaan in pogingen om de bewijskracht aan te tasten. "Ik voel me net een hond die om een kluif heenloopt", zei mr. Doedens zelf over zijn manier om met steeds nieuwe vragen de Leidse dna-deskundige dr. Peter de Knijff antwoorden te ontlokken over de betrouwbaarheid van diens experimenten, waarmee de verdediging uit de voeten zou kunnen. Doedens was zo vasthoudend met zijn haarkloverij, dat de rechter uiteindelijk vaststelde: "U begrijpt het niet goed..."

Onder vuur

Doedens collega, mr. Boone, stortte zich vervolgens op de vraag of er wellicht iets fout kan zijn gegaan op het traject dat de haartjes hebben moeten afleggen, en of er wellicht een verwisseling heeft plaatsgevonden. Het onderzoek naar de Geldnet-overval is extra gecompliceerd omdat er verklaringen zijn opgetekend volgens welke een bende uit Haarlem erachter heeft gezeten, maar daarnaast heeft een zekere Edwin H. gezegd dat de door hem om het leven gebrachte Theo S. een van de schuldigen is geweest.

Na de overval in 1996 achtervolgde de politie een tijdlang de rovers en kwam daarbij onder vuur van automatische wapens te liggen. Een agente werd geraakt. In Zwanenburg werd uiteindelijk de vluchtauto, met elf miljoen, aangetroffen.

In november van hetzelfde jaar werden zes verdachten aangehouden. Naast een bedrag van 156.000 gulden werden pruiken, maskers en vuurwapens in beslag genomen. Danny K. had op dat moment nog drie jaar cel voor de boeg voor een bankoverval in Vinkeveen. Cor van der T. kwam drie maanden later vrij wegens gebrek aan bewijs. De sindsdien voortgeschreden dna-techniek heeft tot zijn nieuwe arrestatie geleid.

Het proces wordt voortgezet op 14 mei.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 5 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.