De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 4 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  TERRORISME OVERSCHADUWT 'WORLD ECONOMIC FORUM'
Alleen Amerikanen zien
economie snel herstellen

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Terrorisme en de rol van het bedrijfsleven in de strijd tegen de terreur zijn de belangrijkste gespreksonderwerpen geworden tijdens het World Economic Forum in New York. Terwijl het forum altijd in het teken heeft gestaan van de economie, voeren dit jaar de oorlog tegen het terrorisme en de beveiliging die westerse bedrijven nodig hebben, de boventoon.

Het forum is voor het eerst in zijn bestaan van 31 jaar verplaatst van het Zwitserse wintersportplaatsje Davos naar New York. Omringd door zo'n 5000 zwaar bewapende politiemensen spreken de 2800 deelnemers over de toekomst van de wereld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Microsoft-topman Bill Gates en U2-zanger Bono waren ook aanwezig op het forum. (Foto: REUTERS)
Dat het terrorisme een belangrijk thema is, behoeft vooral in New York geen uitleg. De metropool kampt nog steeds met de zware economische gevolgen van de aanslagen op 11 september. Het toerisme herstelt zich maar langzaam en ook de financiële sector die in het hart geraakt werd, worstelt nog steeds. De komst van het forum wordt door de New Yorkse bevolking en het stadsbestuur gezien als een belangrijke economische impuls en een signaal naar de wereld dat New York weer een veilige plaats is om naar toe te reizen.

Toch is de sfeer in en rond het middelpunt van het forum (het Waldorf-Astoria hotel) enigszins somber. Weliswaar nemen de signalen dat de Amerikaanse economie weer opleeft toe, maar vooral de Europese en de Japanse economen houden twijfels. "Amerikanen zijn optimistischer dan Europeanen en dat is ook nu weer zichtbaar", aldus een Duitse deelnemer aan het forum.

Veel belangrijker is echter de dreiging van de terreur en de mogelijke militaire gevolgen in de wereld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, maakte er afgelopen weekeinde geen geheim van dat de VS niet zullen aarzelen om staten die verdacht worden van steun aan terrorisme hard aan te pakken. Aarzelingen van de Europese vertegenwoordigers tijdens de discussies werden door Powell op een botte manier terzijde geschoven. Daarmee was overigens ook het eerste diplomatieke relletje geboren tijdens het forum.

Het World Economic Forum staat bekend als een belangrijk orgaan waar bedrijven de zegeningen van techniek en globalisering uitdragen. Zelfs vorig jaar nog, toen de eerste signalen van een groeivertraging zichtbaar werden, was de toon over het algemeen optimistisch. Dit jaar echter gaan veel van de gesprekken over de vraag hoe hoofdkantoren beveiligd moeten worden; in welke landen zaken doen nog verantwoord is en hoe te voorkomen dat hoogwaardige apparatuur in handen valt van terroristen.

In de eindeloze rij sessies en discussies komt ook de rol van het bedrijfsleven aan de orde bij de aanpak van de armoede in de wereld. De gedachte dat armoede de belangrijkste voedingsbodem is van terrorisme, viert hoogtij tijdens het forum. Er ontstaan wonderlijke combinaties.

Zo hebben Microsoft-topman Bill Gates en U2-zanger Bono een oproep gedaan aan het internationale bedrijfsleven om meer te investeren in hulp aan de armen. Meer geld dus voor voedsel en medicijnen.

Een van de initiatieven die voortkomt uit het forum, is een fonds waarin bedrijven samenwerken met de WHO, de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties. In het fonds zijn miljoenen gestoken om met name via werknemers van bedrijven in de Derde Wereld medicijnen en een gezonde levensstijl te verspreiden. Heineken is een van de grote sponsors van het project. Niet alleen uit menselijke overwegingen, zo benadrukte A. Ruys (lid van de raad van bestuur van Heineken), maar ook uit eigenbelang, want een gezond werknemersbestand is ook voor Heineken nuttig. De brouwer is een belangrijke investeerder in Afrika.

De komst van zoveel zakenlui en politici wordt door veel bedrijven aangegrepen om de relaties goed te verwennen. New York staat bol van de feesten, recepties en diners. Sommige zijn dermate exclusief dat er slechts enkele tientallen toppers welkom zijn. Op een van de partijtjes (georganiseerd door een investeringsbank) was een optreden van Elton John die een gage kreeg van een miljoen dollar. Ook de Super Bowl (het grote sportevenement afgelopen nacht) is aangegrepen om een groot aantal exorbitante feesten te organiseren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 4 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.