De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 4 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Verzwegen verliezen
Enron pakken nog
veel groter uit

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Voormalig CFO Andrew Fastow (Foto: AP)
HOUSTON - Het bestuur en topmanagers van het gevallen energieconcern Enron hebben in de periode van oktober 2000 tot september 2001 een verlies van ongeveer $1 miljard (€1,15 miljard) verzwegen. Intussen streken zij miljoenen dollars op met de verkoop van aandelen Enron.

Dit blijkt uit een intern rapport dat het concern zaterdag aan de Amerikaanse faillissementsrechter heeft gegeven. Het verlies is veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Enron herzag in november zijn financiële boekhouding over de laatste vijf jaar.

In plaats van de gemelde winsten zei het concern toen over die periode een verlies van $586 miljoen te hebben geleden. Het bedrijf vroeg in december uitstel van betaling aan om zich te beschermen tegen schuldeisers.

Het meldde later die maand een schuld van $22 miljard op zijn balans. In januari werd het bedrijf van de beurs gehaald.

Uit het rapport van zaterdag blijkt dat de situatie van het bedrijf eind jaren negentig al verre van rooskleurig was. Het bestuur, destijds onder leiding van Kenneth Lay, lapte in 1999 ethische accountantsregels aan zijn laars en stond toe dat financieel topman Andrew Fastow private dochterondernemingen oprichtte om zo verliezen van Enron te verbloemen. Het rapport beschrijft Fastow als brein achter de schimmige financiële constructies met dochterbedrijven. Ook de andere leden van het bestuur krijgen er van langs. Er was bovendien weinig controle op de financiën van het bedrijf. De topbestuurders hebben hierdoor ten onrechte tientallen miljoenen dollars kunnen opstrijken, stelt het rapport.

Het rapport verschijnt twee dagen voordat de eerste oud-bestuurders van het bedrijf worden gehoord. Het gaat niet in op de vraag of Enron de wet heeft overtreden. Dit wordt wellicht vandaag duidelijk als Lay, die 24 januari terugtrad als bestuursvoorzitter, zich als eerste van de oud-bestuurders voor de Amerikaanse Senaat moet verantwoorden.

Fastow zal donderdag overigens zwijgen voor de commissie. Hij zal zich volgens een Amerikaanse volksvertegenwoordiger die de zaak-Enron onderzoekt, beroepen op een artikel in de grondwet dat hem het recht geeft te zwijgen. Ook een medewerker van Fastow, Michael Kopper, zal zich op dit recht beroepen. Voormalig Enron-topman Jeffrey Skilling zal wel vragen van de commissieleden beantwoorden.

Tegen Enron lopen inmiddels meerdere onderzoeken van het Congres, de justitie en de beursautoriteiten naar de praktijken die tot de ondergang van Enron hebben geleid.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 4 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.