De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 4 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS: aanvallen beste
middel tegen terreur

   
 

door Guido van de Kreeke MÜNCHEN - De Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz heeft gisteren op een bijeenkomst van veiligheidsspecialisten in München onomwonden gezegd dat in de strijd tegen het terrorisme 'aanvallen de beste verdediging is'.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Paul Wolfowitz (Foto: AP)
Hij sprak zich uit voor preventieve acties waarbij hij vooral verdachte staten waarschuwde dat zij in de gaten worden gehouden en voor de gevolgen van hun daden verantwoordelijk zullen worden gesteld. "Wij richten ons op voorkomen en niet alleen op het achteraf afstraffen. Wij zijn in oorlog", aldus de Amerikaan.

Wolfowitz sloot geen enkel land van deze aanpak uit maar noemde in navolging van president Bush Irak, Iran en Noord-Korea als 'de as van het kwaad'.

Amerikaanse senatoren deden er nog een schepje bovenop. John McCain brandmerkte de Iraakse president Saddam Hoessein als "de enige dictator ter wereld die massavernietigingswapens tegen zijn eigen en naburige volkeren gebruikte".

Wolfowitz herhaalde het Amerikaanse standpunt dat de oorlog tegen het terrorisme met wisselende coalities zal worden gevoerd.

Ook NAVO-secretaris generaal Lord Robertson waarschuwde de Europese lidstaten en Canada dat een falen in het verbeteren van hun vermogen om op crises te reageren "Washington op het pad kan dwingen zaken alleen aan te pakken." Ondanks de 140 miljard dollar die de Europeanen jaarlijks investeren blijft "Europa onder de maat".

"Dus als wij willen voorkomen dat de VS de zaken alleen gaan regelen of zich gaan isoleren, zullen alle Europese landen de wil tot meer militaire capaciteit moeten tonen."

Tegelijkertijd zei Robertson dat ook een supermacht als Amerika niet zonder zijn bondgenoten kan al is het maar voor het verschaffen van bases, brandstof, strijdkrachten of de toegang tot hun luchtruim. Hij deed bovendien een beroep op Washington nieuwe technologie niet verder af te schermen omdat de militaire kloof tussen de VS en Europa anders onoverbrugbaar wordt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 4 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.