De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 4 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israël en Palestijnen
iets nader tot elkaar

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Heel voorzichtig komt er weer wat beweging in het tot nu toe zo onwrikbare front tussen Israël en de Palestijnen. In een ingezonden stuk in de NewYork Times reikt de Palestijnse leider Jasser Arafat de Israëli's op bepaalde punten de hand. Op zijn beurt heeft de Israëlische premier Ariel Sjaron gezegd dat hij verdere ontmoetingen met Palestijnse leiders niet uitsluit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Ariel Sjaron (Foto: REUTERS)
Al te veel moet er volgens analisten nu ook weer niet van deze stappen verwacht worden. Veel van de woorden zijn vooral bedoeld om de Amerikaanse president George W. Bush vriendelijk te stemmen. De Palestijnen smachten naar Amerikaans begrip en Sjaron wil zijn zo zorgvuldig gekweekte 'goodwill' niet verspelen. De Israëlische premier ontmoet deze week Bush in Washington. Gisteren gaf minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, te kennen dat hij spoedig met Arafat wil praten.

De brief van Arafat is desondanks opmerkelijk omdat hij schrijft ,,dat de Palestijnen bij de terugkeer van de vluchtelingen rekening moeten houden met de demografische zorgen van Israël". Het punt van de vluchtelingen die nu in kampen in Jordanië, Libanon en de Palestijnse gebieden leven, wordt naast de status van Jeruzalem gezien als het grootste struikelblok voor een akkoord tussen Israël en de Palestijnen.

In de New York Times veroordeelt Arafat nog eens terroristische aanslagen tegen Israëlische burgers. Een woordvoerder van Sjaron, Raanan Gissin, was niet erg onder de indruk.

"De Palestijnen tonen aan dat ze de Amerikaanse taal kunnen spreken, maar ze moeten in hun strijd tegen het terrorisme ook Amerikaans handelen. Je kunt jezelf uit Ramallah vrijkopen door een artikel te schrijven", aldus Gissin in een verwijzing naar de positie van Arafat die door Israëlische tanks in die plaats wordt vastgehouden. Israëlische zegslieden wijzen er steevast op dat Arafat in het Arabisch veel minder vredelievende taal spreekt dan in het Engels.

Overschreden

Volgens rechts Israël, inclusief de kolonistenbeweging, heeft Sjaron zijn eigen grenzen overschreden door met drie vooraanstaande Palestijnen te praten, onder wie Arafats plaatsvervanger Mahmoud Abbas. Sjaron had altijd gezegd dat er niet werd onderhandeld zolang er nog Palestijns geweld is. Gisteren gaf Sjaron uitleg in zijn kabinet en stelde hij ook in de toekomst open te staan voor dergelijke bijeenkomsten. Veel had de ontmoeting overigens niet opgeleverd.

Sjaron heeft duidelijk gemaakt dat hij, en niet zijn minister van Buitenlandse Zaken Sjimon Peres, de baas is. Een plan dat Peres samen met de voorzitter van het Palestijnse parlement, Aboe Ala, aan het brouwen is, hoeft niet op de goedkeuring van Sjaron te rekenen. Dit idee voorziet in een erkenning van de Palestijnse staat voor die delen waar de Palestijnen het nu al voor het zeggen hebben als een startpunt voor verdere onderhandelingen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 4 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.