De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 4 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Beurs van Berlage
trekpleister

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Amsterdam had er gisteren een drukbezochte trekpleister bij. Duizenden dagjesmensen kwamen uit het hele land naar de Beurs van Berlage om de sfeer op te snuiven van het prinselijk huwelijk, een dag tevoren. De nieuwsgierigen stroomden al vroeg in de ochtend toe.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 20kb)
Grote en kleine Oranje-fans keken gisteren in de Beurs van Berlage hun ogen uit. (Foto: Frans Jongen)
Over het Beursplein slingerde rond het middaguur een lange rij wachtenden. Binnen werden zij verwelkomd met een glas mousserende wijn. De beurs bood tegen betaling van 10 euro gelegenheid een rondleiding door het gebouw te maken, maar verreweg de meeste bezoekers kwamen uitsluitend om de tijdelijke trouwzaal te bewonderen.

Portier Pieter van der Klein, die zaterdag nog beroemdheden naar hun plaats bracht, scheurde gisteren de toegangskaartjes. Hij vertelde trots dat de Koningin hem persoonlijk een compliment had gegeven voor de vlekkeloze organisatie.

Een oudere dame uit het Overijsselse Daarle had zich genesteld op de stoel waar de Koningin op had gezeten. "Ik heb het op televisie geteld: het was de vierde stoel van rechts, naast het podium. Het is wel een harde stoel.'' Na het bezoek aan de Beurs ging ze de route van de rijtoer te voet afleggen.

Andere bezoekers speurden de stoelen af op zoek naar een koninklijke haar. Het liefst een blonde van Máxima natuurlijk.

Mevrouw IJsbrandy woont al 72 jaar in Amsterdam maar was nog nooit in de Beurs van Berlage geweest. "Ik vond het allemaal zo mooi op televisie. Vandaag wilde ik wat cultuur combineren met wat oranjesfeer.''

De 4-jarige Judith uit Utrecht kwam in een sierlijke bruidsjurk naar de trouwzaal. Na de beelden van zaterdag wist zij het zeker: "Ik ga later ook met een prins trouwen."

Aan de achterkant van de Nieuwe Kerk was de baldakijn met honderden witte bloemen nog intact. Veel mensen lieten zich daaronder vereeuwigen. Tot teleurstelling van velen bood de kerk geen gelegenheid de historische plek te bezichtigen.

Op de Dam zelf hadden de toeristen en de straatartiesten weer hun vertrouwde plek ingenomen. Sommigen fotografeerden nog het lege, met bloemen versierde balkon waar de pasgetrouwden elkaar zaterdag zoenden.

In de hoofdstad was gisteren weinig meer te zien van de achtergebleven rommel van de huwelijksfestiviteiten. Alle wegen in de binnenstad waren weer open en de schoonmaakploegen hadden gisterochtend vroeg al alle oranje resten weggeveegd.

De reiniging ging zaterdag prompt na de plechtigheden aan de slag. Volgens de dienst Binnenstad van de gemeente was bijna alle vuil tegen middernacht van de straat af.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 4 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.