De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  'Oranje met nandrolon op WK'98'
   
 

AMSTERDAM - Tijdens het WK-voetbal in Frankrijk in 1998 had het Nederlands elftal nandrolonhoudende medicamenten bij zich. Alle landen moesten voor het WK een lijst van de meegenomen producten afgeven bij het Franse ministerie van Volksgezondheid. Op de Nederlandse lijst, die op 14 juni 1998 werd ingeleverd, stonden de producten Decadurabolin en Furosemide, die beide nandrolon bevatten. Zo meldt de toonaangevende Franse sportkrant L'Equipe.

Omdat de spierversterker nandrolon een gangbaar medicament is, onder meer bij HIV-patiënten, werd de invoer van het product in 1998 door het Franse ministerie toegestaan. Oranje wilde ook nog het door het IOC verboden middel Metropolol meenemen, maar kreeg daar geen toestemming voor.

Drie spelers van het Nederlands elftal kwamen overigens vorig jaar in opspraak nadat ze betrapt waren op een te hoge nandrolon-waarde. Frank de Boer, Edgar Davids en Jaap Stam waren echter positief na een wedstrijd van hun club.

Bondsarts Frits Kessel ondertekende destijds namens de KNVB deze medicijnenlijst. "Het klopt inderdaad dat ik deze medicamenten in Frankrijk bij me had", verklaarde Kessel. "Tijdens zo'n toernooi ben ik als arts behalve voor de speler ook verantwoordelijk voor het gehele begeleidende personeel. Die kan ik met de gewoon gangbare producten behandelen. Zo heb ik ook morfine bij me. Voor hen hoef ik immers niet op de dopinglijst te kijken. Decadurabolin is een anabole steroïde, ideaal als ontstekingsremmer, die wordt gebruikt bij patiënten die te zwak zijn om op de benen te staan. Furosemide is een ontstekingsremmer voor infecties aan de urinewegen. Het product Metropolol zegt mij niets. Daar kan ik me niets van herinneren."

Ook Rens van Kleij, directeur van het Nederlands centrum voor Dopingvraagstukken, bevestigt dat de twee nandrolonhoudende producten reguliere medicijnen zijn. "In de meeste EHBO-sets van artsen komen deze middelen voor. Metropolol is een bètablokker. Het is inderdaad een verboden middel, maar ik vraag me af wat voetballers hiermee zouden moeten. Het verlaagt juist de hartslag en werd wel eens gebruikt in de biatlon als de sporters rustig moesten zijn voor het schieten."

Liefst 18 andere landen, waaronder België, Spanje en Italië, bleken tijdens het WK in 1998 ook dopingbevattende producten bij zich te hebben. Oostenrijk en België voerden daarbij Actovegin in. Een bloedverdunnend middel dat veelal gebruikt wordt bij duursporten om de zuurstoftoevoer te verbeteren. Dit product werd in de Tour de France van 2000 ook gevonden bij het hotel van de US Postal ploeg van Lance Armstrong. Dit middel staat echter niet op de verboden lijst van de FIFA.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.