De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Phillip Cocu:
Kriebels van Oranje

   
 

AMSTERDAM - De kogels zijn door de kerk rond Oranje. Met spanning wordt gewacht op de eerste selectie van Dick Advocaat komende donderdag. Ongetwijfeld maakt Phillip Cocu daar deel van uit. Hij is al jaren de meest stabiele kracht. De jaren (31) hebben geen invloed op hem hoewel dertigers bij Oranje verdacht zijn sinds de uitschakeling voor het WK. De mentaliteit zou evenmin in orde zijn. Wekelijks bewijst Cocu bij FC Barcelona het tegendeel.

Louis van Gaal

- Is het terecht dat Van Gaal heeft bedankt, omdat hij de grote schuldige is aan het missen van het WK 2002?

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Raoul Cocu laat z'n moeder weten dat papa komende zomer meegaat op vakantie. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
"Spelers en staf zijn samen de hoofdschuldigen. Zonder het als excuus te willen gebruiken, hebben we ook wel wat over ons heen gekregen met een rits blessures en de dopingperikelen rond Frank de Boer en Edgar Davids. Desondanks moeten we allemaal in de spiegel kijken. De beslissing van Louis begrijp ik. Hij blijft voor mij een toptrainer, wat niet wegneemt dat hij ook fouten heeft gemaakt. Als je tien wedstrijden op de bank zit, maak je soms verkeerde keuzes. Voor een speler geldt hetzelfde. Het is hem duidelijk geworden dat bondscoach en clubtrainer twee verschillende grootheden zijn."

"Intern heb ik Van Gaal mijn mening regelmatig gegeven over zaken rond Oranje of zaken die in de groep leefden. Volgens mij stond de bondscoach er voor open. Vervolgens is het aan de bondscoach of hij het wel of niet ter harte neemt. Van Gaal wilde het op zijn manier doen en dat is z'n goed recht. Het kan verstandig zijn om naar spelers te luisteren; aan de andere kant dragen zij geen eindverantwoordelijkheid."

Mentaliteit

- Gevoed door uitlatingen van ex-bondscoach Louis van Gaal, KNVB-voorzitter Jeu Sprengers en Arie van Os als lid van de Raad van Toezicht is het publiek van oordeel dat de mentaliteit van de internationals niet deugt. Zijn jullie volgevreten en niet meer vooruit te branden?

"Als Louis van Gaal het zo bedoelde, zou ik me aangesproken hebben gevoeld, maar hij zei: 'Sommige spelers hebben een andere mentaliteit dan ikzelf.' Dat is een andere insteek. Van mensen als Sprengers en Van Os vind ik het heel onverstandig en onterecht. Onzin eigenlijk. Wie zijn zij om daarover te oordelen? Het is tevens gevaarlijk, omdat je een controverse creëert tussen spelers en publiek. Laten wij ons met het voetbal bezighouden en zij met besturen. Ik heb me ook niet uitgelaten over het afgelegde traject rond de benoeming van de bondscoach. Hun gebral over mentaliteit neem ik niet serieus. Bij presteren op hoog niveau komt meer kijken dan graag willen."

"Mentaliteit is ongrijpbaar en daarom een heel goedkoop verwijt. Roy Keane wordt als voorbeeld gesteld. Terecht, maar hij verliest met z'n team ook wedstrijden. Heeft hij dan plotseling geen mentaliteit? Een spits loopt minder dan een middenvelder. Heeft hij daarom minder mentaliteit? Je moet mensen beoordelen op hun kwaliteiten. De uitschakeling is bitter en kritiek is terecht. Alleen heeft het niets met mentaliteit te maken, want anders haal je de halve finale van het WK en EK niet. Iedereen heeft alles gegeven. Als we in Ierland lamlendig voor de dag zouden komen, zouden mensen recht van spreken hebben. Ik persoonlijk ben er kapot van geweest en het einde is niet in zicht. Wat denk je als je komend half jaar oefent tegen WK-gangers. Reken maar dat zoiets frustrerend is. Of als je het WK op televisie aan je voorbij ziet komen."

"Vaak wordt vergeten hoe ziek een voetballer is als hij een groot internationaal podium misloopt. Geldt in het bijzonder voor de spelers van Oranje. Wij zijn tweemaal teleurstellend uitgeschakeld in de halve finale, maar weten wel wat we missen aan een WK of EK. Het is nergens mee te vergelijken. Het stoort me dan als we alleen met dollartekens worden bekeken. Het geld en de premies bij Oranje kunnen me gestolen worden. Maar ik hoor de buitenwacht praten over dikbetaalde miljonairs, die hun geld toch wel opstrijken, af en toe een balletje trappen en na de uitschakeling overgaan tot de orde van de dag. Eigenlijk is de wedstrijd tegen Ierland thuis het beste bewijs van onze betrokkenheid en mentaliteit. Die wedstrijd kwam te vroeg. De spelersgroep had EURO 2000 nog niet verwerkt en desondanks knokten we na een 2-0 achterstand terug tot 2-2."

Seksschandalen

- Topvoetballers, meisjes van plezier, feestjes tijdens trainingskampen, bewijzen worden niet geleverd, maar associaties gelegd en beschuldigingen geuit. Waar zijn jullie in godsnaam mee bezig?

"Niet met de bovengenoemde zaken al word je buiten je schuld continu met dergelijke randzaken geconfronteerd. Er is een hele verkeerde tendens aan de gang. De vogelvrijverklaring van de topvoetballer. Iemand roept wat en iedereen neemt het over. Zonder bewijs, zonder iets. In Denemarken ontbrak ik bij Oranje, maar van de week werd mijn naam onterecht genoemd in een soortgelijke affaire bij FC Barcelona. Later komen de hele en halve rectificaties, maar is het leed al lang geschied. Wat denk je van de impact op je privé-leven, op je gezin, je familie, kennissen en niet te vergeten het publiek."

"Helemaal te gek voor woorden is het dat de bron van alle kwaad gisteren in de krant liet weten dat het allemaal een grap betrof en wij geen gevoel voor humor hebben. Ik pik het niet. Met een aantal spelers hebben we een advocaat in de arm genomen. Hij moet ervoor zorgen dat we iets in handen krijgen, waardoor mensen dergelijke laster niet zomaar kunnen publiceren. Een flinke straf is op z'n plaats als iemand valselijk wordt beschuldigd. Hoe denk je dat we vorige zondag na die indianenverhalen op het veld stonden tegen Osasuna? Met een berg ongezonde spanning kan ik je verzekeren. Iedereen wilde alle ellende van zich af spelen, maar in je achterhoofd weet je dat je aan de beurt bent als het even niet loopt. Zo geschiedde."

"Overigens heb ik me gestoord aan de opstelling van de KNVB en de bondscoach rond de Deense affaire. Ze blonken niet uit in kordaatheid. Nee, sommigen gooiden met hun reactie juist olie op het vuur. Of ze ons liever kwijt waren. Als spelersgroep moeten we met de bondscoach en de leiding van de KNVB om de tafel om een gedragscode op te stellen in dit soort gevallen. Nu gebeuren er zaken zonder ons medeweten, terwijl het wel hele heikele onderwerpen zijn voor een speler. Ik verwacht van de KNVB dat ze zich vierkant achter ons opstellen."

Verjonging

- Het WK 2002 gemist. Tijd voor rigoureuze verjonging. Ouwe lullen moeten weg. Velen doen mee aan deze stemmingmakerij. Begrijpen mensen wel op welk niveau Oranje speelt?

"Soms geloven ze dat we met Oranje op top eredivisieniveau voetballen. Dus niet. Ik vind het helemaal niet opvallend dat iedere nieuwkomer bij de selectie moeite heeft om de training bij te benen. Ik heb het zelf ervaren. In 1996 kwam ik in aanloop naar het EK bij de groep voor een trainingskamp in Zeist. Halverwege kregen we een dag vrijaf. Ik heb alleen maar op bed gelegen om op krachten te komen. Vraag de Vennegoors of Brugginks hoe hoog het niveau ligt bij Oranje. Of Van Bommel. Leeftijd, huidskleur, geloof; het telt allemaal niet bij de selectie. Voetbalkwaliteit is het enige ter zake doende criterium. Als dit samensmelt in een mix is het alleen maar positief. Maar het is onverstandig om de ouderen op leeftijd af te serveren. Je ziet vaak oudere spelers in succesvolle teams. Ik word zelf in verband gebracht met PSV, Ronald Waterreus zou graag iemand als Ronald de Boer zien bij PSV. Dat zal toch niet voor niets zijn? Jong Oranje verliest op het WK in Argentinië van Egypte. Dan is het net zo onterecht om die hele lichting af te schrijven en als brandhout neer te zetten. De waarheid ligt in het midden en ik geloof dat de nieuwe bondscoaches zo ervaren zijn om dat te begrijpen. Bij Oranje moet het sterkste collectief samengesmeed worden. Hoe en met wie maakt niet uit. Uiteindelijk geloof ik dat er weinig zal veranderen in de personele bezetting."

Advocaat/Van Hanegem

- Hoe belangrijk is het twee nieuwe gezichten voor de groep te hebben bij Oranje?

"De wisseling van de wacht is zeker geen nadeel. Zonder te oordelen over Van Gaal en de oude situatie; het verleden maakt plaats voor een schoon toekomstperspectief. Het helpt bij de verwerking van de teleurstelling. Tot het benoemen van de bondscoach dacht ik nauwelijks na over Oranje. Ook om maar niet aan die uitschakeling herinnerd te worden. Je verstopt het. Nu met Advocaat en Van Hanegem en de wedstrijd tegen Engeland begint het te leven, te kriebelen. Ik pak het op als een nieuwe, frisse start, waarmee je een streep door de afgelopen twee jaar zet. Het zal zeker motiveren."

"Ik heb uitstekend gewerkt met Advocaat bij PSV. Het laatste jaar in Eindhoven was geen succes, maar dat had met wrijvingen in de spelersgroep te maken. De acceptatie viel weg en daarmee de resultaten. Na drie jaar op de toppen van onze tenen gelopen te hebben, ging de chemie op de loop. Wij hoeven geen oud zeer uit de weg te ruimen. Ik kan me goed vinden in Advocaats werkwijze. Hij zal het anders aanpakken dan Van Gaal. Als Advocaat wil weten hoe we als spelers over Oranje denken en hoe wij het zien, moet hij dat Hans Jorritsma vragen. Die heeft iedereen bezocht, gepolst en heeft veel informatie uit de spelersgroep van Oranje. Het klopt wel dat je je verantwoordelijkheid neemt als je die krijgt van een trainer."

"Van Hanegem ken ik niet. De verhalen zijn positief en als ik hem hoor en zie op Canal+ heb ik daar vertrouwen in en kan hij van toegevoegde waarde zijn. Alles beredenerend is het een goed koppel, maar in de praktijk moet blijken of er een vonk overslaat. Dat valt niet te sturen. De keuze voor Frank Rijkaard werd met scepsis ontvangen vanwege zijn onervarenheid, maar pakte goed uit. Louis van Gaal was een uitstekende keuze, door iedereen toegejuicht, maar pakte verkeerd uit."

"Voetbal is geen exacte wetenschap, want anders waren wij met Oranje wel eerste of tweede geworden en naar het WK gegaan. Ik heb er alle vertrouwen in, maar het is geen garantie voor succes."

Phillip Cocu

- Hebben de randzaken invloed op je en welke rol voorzie je voor de speler Cocu bij Oranje?

"Ik moet toegeven dat die randzaken het allemaal een stuk minder leuk maken. Je bent niet meer met voetbal bezig. Afgelopen donderdag hebben we een halve dag bij de advocaat gezeten. Zoiets verpest je sportbeleving. Gelukkig kan ik op het trainingsveld m'n ei kwijt, maar ik hoop op een snelle normalisering. Al sta ik iedere dag bloot aan zware kritiek; zolang het betrekking heeft op de voetballer Phillip Cocu, kan ik er uitstekend mee leven en vind ik het zelfs noodzakelijk. Wat zich nu afspeelt, maakt privé-levens kapot."

"Wat Oranje betreft, heb ik mezelf geëvalueerd en ik ga door zolang Advocaat me selecteert. Mijn rol zal niet veel veranderen. Advocaat kent me en heeft me bij PSV ook op meerdere posities gebruikt. Bij een goede argumentatie kan ik me daarin vinden. Het moet alleen niet doorslaan. Zo las ik eens dat er een plaats voor mij gecreëerd moest worden. In dat geval haak ik af, maar anders blijf ik me opofferen voor het teambelang. Zo steek ik nu eenmaal in elkaar als persoon."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.