De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nieuwe Newconomy-baas
wil deelnemingen saneren

   
 

AMSTERDAM - Hij wordt pas eind deze maand officieel benoemd tot bestuursvoorzitter van Newconomy. Maar één ding staat al als een paal boven water: De bezem gaat door de investeringsportefeuille van de participatiemaatschappij. Willem Jan van den Dijssel, voormalig topman van hotelconcern Krasnapolsky, denkt dat van de huidige achttien deelnemingen, het er slechts vijf of zes zullen redden.

Van den Dijssel heeft een reddingsplan ontwikkeld voor het nagenoeg failliete Newconomy. De bankschulden van €4,5 miljoen worden overgenomen. Daarnaast wordt er door het speciaal voor de gelegenheid opgerichte investeringsfonds Pall Mall €5 miljoen in Newconomy gepompt. Daarmee is de liquiditeitsbehoefte voor de maatschappij voor een paar jaar zeker gesteld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
WILLEM JAN VAN DEN DIJSSEL ... nieuwe ronde, nieuwe kansen ...
In de plannen bombardeert de voormalig Krasnapolsky-topman zichzelf tot de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Pall Mall verwerft in de plannen een belang van circa 45% in Newconomy. De overige aandeelhouders mogen eind deze maand in een speciale vergadering hun stem uitbrengen over het voorstel van Van den Dijssel, die dan zijn beleid presenteert.

"Enkele directies van Newconomy-participaties zullen heel snel een wake up call van me krijgen", kondigt Van den Dijssel aan. "Maar voor een aantal participaties is het dan al te laat. Dat zijn stuk voor stuk bedrijven met slimme producten en technologieën. Toch slagen ze er maar niet in om er geld mee te verdienen. Terwijl het daar toch om draait."

Daarbij heeft ook het bestuur van Newconomy steken laten vallen. Het internet powerhouse, zoals Newconomy zichzelf noemde, kwam nooit van de grond. Ook in dat opzicht gaat het roer om. "Nieuwe ronde. Nieuwe kansen", grinnikt Van den Dijssel als variant op de slogan Nieuwe tijden, nieuwe kansen die het internetfonds zelf bezigde. "Newconomy is nooit een netwerkplatform geworden. Dat had wel gemoeten", vindt Van den Dijssel. "De makke zat hem erin dat Newconomy nooit meer werd dan een buidel vol minderheidsbelangen. Maar ik geloof niet in tientallen participaties van slechts enkele procenten. Het beperkt je slagkracht enorm. Slechts met een beperkt aantal strategische belangen kun je als participatiemaatschappij je stempel op bedrijven drukken. Daarnaast zijn zaken gedaan met de firma's List & Bedrog, zoals bij Wish Noknok. Dat mag nooit meer gebeuren."

Dat bemoeien met het beleid van een onderneming zit hem in het bloed. Toen Krasnapolsky anderhalf jaar geleden werd overgenomen door het Spaanse NH Hoteles, kreeg hij een functie als bestuurslid en daarna als commissaris. "Maar ik ben toch een ondernemer", zegt hij. "Ik wil me intensief met het beleid van het bestuur bezighouden. Dat kon bij NH dus niet."

Welke participaties Van den Dijssel in portefeuille wil houden? Hij vindt Diginotar een prachtbedrijf. En ook het belangen in Tie Holding koestert hij. Voor de rest noemt hij geen namen.

Van den Dijssel blijft zich met Newconomy op de ict-sector richten, maar verlegt de accenten naar de horeca, een branche die hij goed kent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.