De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KLM al week hoogvlieger

door Richard van de Crommert

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs lag er vrijdag rustig bij. Er was weinig handel en stijgers en dalers hielden elkaar in evenwicht. Aan het eind van de dag stond de AEX-index op een niveau van 501,37. Dat is een marginale winst van 0,1%. De midkap-index boekte een winst van 0,3% op 484,48.

KLM bleef gisteren een van de hoogvliegers. In de afgelopen week dikte de waarde van het aandeel met 18,7% aan. Analisten van zowel ABN Amro als Morgan Stanley Dean Witter verhoogden het beleggingsadvies voor de aandelen. ABN Amro gaf het bovendien een koersdoel van €19. Het aandeel van de luchtvaartmaatschappij steeg al de hele week door speculaties dat de pogingen om een fusie met British Airways te smeden nieuw leven werd ingeblazen. Daarnaast maakte het bedrijf donderdag een lager dan verwacht verlies over het derde kwartaal bekend. De aandelen KLM wisselden voor €16,10 van eigenaar. Dat was 3,9% hoger dan het slot van donderdag.

Grootste verliezer was UPC. De handel in UPC ging pas om 11 uur van start. Het kabelbedrijf heeft plannen bekendgemaakt om zijn schulden te reduren door deze om te zetten in nieuw eigen vermogen. De schuldenreductie van €7,5 miljard gaat echter gepaard met een zeer forse verwatering voor bestaande aandeelhouders. De aandelen sloten 10,3% lager op €0,35.

Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers vindt het aandeel UPC nu veel te speculatief voor de gewone belegger om in te stappen. "Eigenlijk is UPC geen aandeel meer maar een optie. Dat houdt in dat de koers zomaar kan verdubbelen, maar je moet er evengoed op voorbereid zijn dat je je hele investering kwijt raakt," aldus Van der Stee.

Ook Versatel kon niet bekoren. De kabellegger heeft een schikking van €3 miljoen getroffen met het Openbaar Ministerie om onder vervolging voor belastingfraude uit te komen. In de boeken was daarvoor al een voorziening getroffen, maar kopers vonden het verhaal van Versatel, dat het geld via de belastingrechter wil terugvragen, niet geloofwaardig. Het bedrijf werd bestraft met een koersdaling van 3 cent tot €0,86.

Verzekeraar Aegon stond onder druk door tegenvallende resultaten van de Zwitserse branchegenoot Swiss Life. Het aandeel zakte door de grens van €26. Op een slot van €25,97 bedroeg het verlies 4,2%.

Philips verkoopt zijn microgolven-activiteiten voor satellietontvangst aan het Duitse Skywave Systems. Het elektronicaconcern beschouwt het onderdeel niet langer als kernactiviteit. De transactie had nauwelijks effect op de koers van het concern. Philips won 0,6% op €31,77.

Nutreco gaf 1,4% prijs op €32,21. De zalmprijs is gedaald tot een nieuw dieptepunt. Een concurrent van Nutreco deed eerder deze week een winstwaarschuwing als gevolg van overvloedige voorraden. Analisten van Effectenbank Stroeve overwegen de winsttaxaties voor Nutreco voor dit jaar neerwaarts aan te passen.

De nieuwe bestuursvoorzitter Haddo Meijer van Nedlloyd liet in het Algemeen Dagblad weten te blijven streven naar een beursnotering voor de rederij P&O Nedlloyd. Het Britse P&O, de andere aandeelhouder van P&O Nedlloyd wilde na drie keer lang praten niet meewerken aan het droomscenario van Leo Berndsen, de voormalige topman van Nedlloyd. Meijer denkt dat er meerdere stappen nodig zijn om P&O te overtuigen. "De dynamiek van de markt roept het op een gegeven moment gewoon op." Op de beurs steeg het aandeel Nedlloyd met 1,2% tot €15,74.

Het aandeel Stork steeg met 3,1% in waarde in aanloop op een voor het bedrijf gunstig besluit over de aanschaf van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen. Het kabinet stelde een besluit echter weer uit. Wel zei premier Kok na afloop van de ministerraad dat de Amerikaanse Joint Strike Fighter "met de inzichten van nu de beste papieren" heeft. Het was voor het eerst dat de premier daarover een voorkeur uitsprak. Een aandeel Stork kost nu €10,50. Op de lokale markt bleef het aandeel Delft Instruments onveranderd op €10,40. In het blad Beleggers Belangen werd het aandeel kansrijk genoemd. In vergelijking met andere hightech-smallcaps is Delft Instruments 3 koers/winst-punten goedkoper.

Volgende week rapporteert Delft Instrument zijn jaarcijfers over 2001. "Wie nu instapt maakt een goede kans dat dit onterechte verschil vanaf 5 februari wordt weggewerkt", aldus het blad.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.