De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Westen laakt persbreidel Zimbabwe

Van onze correspondent

   
 

JOHANNESBURG - De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Zimbabwe scherp veroordeeld wegens een nieuwe mediawet die de persvrijheid in Zimbabwe aan banden legt. Volgens hen kan er nu geen sprake meer van zijn dat de presidentsverkiezingen die in maart in Zimbabwe plaatsvinden "vrij en eerlijk" zullen verlopen.

Uit Zimbabwe's buurland Zuid-Afrika kwam geen enkele kritiek. Onderminister Pahad van Buitenlandse Zaken verklaarde gistermiddag dat hij de omstreden mediawet nog moet bestuderen, maar dat hij er zeker van is dat president Robert Mugabe (77) woord zal houden.

"Ik twijfel er niet aan dat de regering van president Mugabe streeft naar vrije en eerlijke verkiezingen", aldus Pahad, die moest toegeven dat er veel op het spel staat. "Als die niet vrij en eerlijk verlopen betekent dat een ramp voor het land", zei hij.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw eiste tijdens een ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Powell dat er internationaal op korte termijn strafmaatregelen tegen Mugabe's regering moeten worden ingesteld. "Ik kan mij niet voorstellen dat de verkiezingen vrij en eerlijk kunnen zijn onder deze omstandigheden", aldus Straw.

Powell was het daarmee hartgrondig eens. Over 'zachte sancties' tegen Zimbabwe is de EU het eerder deze week al in beginsel eens geworden. Een woordvoerder van de Unie noemde de nieuwste persbreidel in Zimbabwe "uiterst teleurstellend", maar liet in het midden of sancties daardoor onvermijdelijk zijn geworden.

"De vrije pers is dood", was de reactie van een Zimbabwaanse journalist op de nieuwe mediawet, die onder meer bepaalt dat alleen Zimbabwaanse burgers en buitenlanders met een permanente verblijfsvergunning mogen hopen op accreditatie als journalist.

Die accreditatie moet jaarlijks worden verleend door een regeringscommissie. Kritiek op Mugabe is verboden, evenals het uitbrengen van verslag over vergaderingen van het kabinet en regeringscommissies.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.