De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Nog geen rust voor Hottentot Venus
   
 

door Pieter Nijdam PARIJS - Zuid-Afrika kan de vlag uitsteken. Na een gedwongen verblijf van bijna 200 jaar in het buitenland, keert Saartjie Baartman ofwel de Hottentot Venus terug naar haar geboortegrond. De Franse regering geeft daarmee eindelijk gehoor aan de talloze verzoeken van Pretoria om de stoffelijke resten van dit symbool van slavernij en uitbuiting terug te geven.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Het gipsen afgietsel van Saartjie Baartman, zoals het werd tentoongesteld in het Franse Musée de l'Homme in Parijs. (Foto: EPA)
Het bizarre verhaal van de Hottentot Venus begint in 1789, toen in een klein Zuid-Afrikaans dorp van de inheemse Khoi-Khoi-stam een meisje werd geboren. Saartjie had een relatief onbezorgde jeugd en groeide uit tot dorpsschone. Dat bleef ook bij de blanke overheersers niet onopgemerkt.

Op 21-jarige leeftijd werd de welgevormde Saartjie als slavin geronseld door de Nederlandse kolonisten Hendrik en Johan Keizer, die haar doorverkochten aan de Britse scheepsarts William Dunlop. Hij nam haar vanuit Kaapstad mee naar Londen, waar ze onder mensonwaardige omstandigheden werd geëxploiteerd.

Saartjie was verworden tot een kermisattractie op Piccadilly Circus. Tot groot genoegen van het Engelse publiek moest zij dag in dag uit haar opmerkelijke bilpartij etaleren, die zo kenmerkend is voor vrouwen van de Khoi-Khoi ofwel Hottentotten.

In 1814 werd zij verkocht aan een Franse handelaar in exotische dieren. Hij liet haar onder zo mogelijk nog slechtere omstandigheden in een kooi optreden in de straten van Parijs. Een jaar later kwam de inmiddels zieke Saartjie in handen van dr. Georges Cuvier, de grondlegger van de Franse vergelijkende anatomie.

Cuvier vergeleek haar bewegingen met die van een aap en zag zijn theorie over het minderwaardige zwarte ras daarmee bevestigd. De arts meende met haar de 'missing link' te hebben gevonden, de ontbrekende schakel tussen dier en mens.

De doorgaans schaars geklede Saartjie bleek niet bestand tegen het koude en vochtige Europese klimaat. Zij werd steeds zieker en overleed op 26-jarige leeftijd aan een longontsteking. Daarmee was echter geen einde gekomen aan haar "koloniale, racistische en seksistische uitbuiting", zoals de huidige minister Roger-Gérard Schwartzenberg van Onderzoek deze week in de Franse Senaat omschreef.

Afgietsel

Dr. Cuvier liet van Saartjies lichaam een gipsen afgietsel maken, alvorens haar te ontleden. Haar genitaliën werden vervolgens op sterk water gezet en dienden wederom als attractie voor het nieuwsgierige publiek. Volgens de anatoom werden met de bovenmatige omvang van haar schaamlippen de primitieve seksuele driften van de Afrikaanse vrouw aangetoond.

Uiteindelijk kwamen haar botten, de potten met lichaamsdelen en het gipsen beeld in het Musée de l'Homme aan de voet van de Eiffeltoren terecht. Ook daar diende de Hottentot Venus vele decennia als publiekstrekker. In 1976 belandden haar stoffelijke resten in de catacomben van het museum, waar zij werd vergeten.

Bijna twintig jaar later kwam in Zuid-Afrika Nelson Mandela aan de macht. Voor het eerst kreeg de culturele identiteit van de zwarte bevolking de erkenning die zij verdiende.

Het was Mandela die in 1994 tijdens een staatsbezoek aan Frankrijk aan president Mitterrand voor het eerst vroeg om de resten van Saartjie Baartman terug te geven.

Nu het Franse parlement groen licht heeft gegeven voor de teruggave, staat niets meer een snelle repatriëring in de weg. Maar of daarmee de Hottentot Venus eindelijk rust zal worden gegund, is zeer de vraag. Hoewel Mandela pleit voor een menswaardige begrafenis, bestaan er in Zuid-Afrika inmiddels plannen om Saartjie opnieuw aan het publiek te tonen. Maar dit keer als symbool van overwinning op de racistische en seksistische uitbuiting door de blanke koloniale overheerser.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.