De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vat van kernreactor in
Petten vertoont scheur

Van onze correspondent

   
 

PETTEN - De Nuclear Research & consultancy Group (NRG), exploitant van de hogefluxreactor in Petten heeft gisteren toegegeven dat er een scheur is geconstateerd van vier centimeter lang en twee centimeter diep in het reactorvat.

Dat zou al afgelopen zomer zijn gebeurd tijdens een inspectie van de Kernfysische Dienst (KFD). Volgens een woordvoerster betreft het een zogenoemde lasnaad en is de scheur absoluut niet het gevolg van de explosie in 1987.

Het huidige reactorvat is in 1984 in gebruik genomen. Tijdens een eerste inspectie na de ingebruikname bleek dat er een kleine verbindingsfout zat in een van de lassen. In de loop der jaren hebben regelmatig controles plaatsgevonden, die geen reden tot bezorgdheid gaven.

Afgelopen zomer is er een nieuwe technologie toegepast die andere resultaten opleverde dan tijdens voorgaande inspecties. Voor de NRG reden om naast de rapportage aan de KFD een aantal deskundigen te raadplegen. Hoewel de veiligheid niet in het geding zou zijn, is besloten om de scheur komende zomer opnieuw te bekijken. Aanvankelijk zou dat pas weer over twee jaar gebeuren.

De NRG heeft gisteren toegegeven dat er inderdaad in 1987 een explosie heeft plaatsgevonden in de reactor. Er zou echter geen relatie zijn met de geconstateerde scheur.

"Tijdens een bestraling met radioactief jodium, dat gebruikt wordt bij de behandeling van schildklierkanker, is de temperatuur onvoorzien hoog opgelopen. Door een chemische reactie heeft vervolgens een kleine explosie plaatsgevonden."

Opheldering

Volgens de woordvoerster is de explosie destijds gerapporteerd aan de KFD en de Tweede Kamer en is er beslist niets in de doofpot gestopt. De zegsvrouw reageert daarmee op opmerkingen van onder meer burgemeester Van Apeldoorn van de gemeente Zijpe, waaronder Petten valt, die gistermorgen aankondigde de minister om opheldering te vragen over de explosie en scheur in het reactorvat omdat zij daar nooit van op de hoogte zou zijn gesteld.

Tijdens de bewuste explosie is er een kleine hoeveelheid radioactiviteit vrijgekomen, die binnenshuis zou zijn gebleven.

De hogefluxreactor in Petten is het afgelopen jaar regelmatig in opspraak geraakt, onder meer door een personeelslid die als klokkenluider instanties op de onveilige situatie in de reactor attendeerde.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.