De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 2 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Alles klaar voor het
sprookjeshuwelijk

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - In Amsterdam is alles in gereedheid gebracht om kroonprins Willem-Alexander en zijn bruid Máxima Zorreguieta vandaag een onvergetelijke huwelijksdag te bezorgen. Met man en macht werd gisteren door bijna al het gemeentelijk personeel van de hoofdstad gewerkt om van de stad een mooi visitekaartje te maken, waar honderden miljoenen televisiekijkers zich vandaag aan zullen vergapen.

De stadsreiniging heeft honderden overuren geschreven om het centrum helemaal schoon te vegen. Vele honderden fietsen zijn daarbij met grof geweld losgeknipt. De eigenaren van de tweewielers kunnen deze op vertoon van een sleuteltje maandag bij de gemeente ophalen.

Daarnaast is de veiligheidsdienst en politie gisteravond en vannacht tot in de vroege uurtjes bezig geweest om alle voertuigen die zich vanmorgen en -middag in de beveiligde zones zullen begeven minutieus te onderzoeken op explosieven. Ook ambulances en brandweerwagens ontkwamen niet aan dit ritueel. Bij deze zogenaamde bomchecks werden overigens geen bijzonderheden aangetroffen.

"Amsterdam is er helemaal klaar voor", aldus burgemeester Job Cohen. "Alle benodigde voorbereidingen zijn getroffen en we hebben er veel zin in. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het een dag wordt waar we met zijn allen straks met veel plezier op terug zullen kunnen kijken."

De burgemeester heette gisteren in het stadhuis alle buitenlandse journalisten officieel welkom. De stad is inmiddels overspoeld door persvertegenwoordigers uit alle uithoeken van de wereld. Opvallend is de afwezigheid van journalisten van de grootste Argentijnse krant La Nacional. Zij zouden uit politieke overwegingen niet op zijn komen dagen.

Arrestaties

De politie verrichtte twee arrestaties in verband met belediging en smaad op de Dam. Een van de verdachten had volgens de politie SS-tekens op een protestbord geschilderd. Iedere arrestant wordt direct naar justitie overgebracht, waar ze door middel van snelrecht worden gestraft.

Hoewel de gemeente vol trots meldde dat het Damrak er weer bijligt als in vroegere niet commerciële tijden, was het opvallend dat er nog steeds honderden reclame-uitingen het straatbeeld van een paar honderd meter straat bepalen. Daardoor valt de versiering, waar sommige ondernemers vele duizenden euro's aan hebben gespendeerd, in het niet. "Ik heb alles keurig netjes verwijderd omdat ik dacht dat dit verplicht was", zegt een winkelier. "Kostte me erg veel geld, maar als ik om me heen kijk, ben ik geloof ik de enige die de pui een oranjegezind uiterlijk heeft gegeven."

Een woordvoerster van de gemeente geeft toe dat lang niet alle reclame is verwijderd. "Maar dat kon simpelweg niet, want in veel gevallen zou dan de gehele gevel mee zijn gekomen."

Hoofdcommissaris Jelle Kuiper hield gisteren ook een laatste inspectietocht langs alle essentiële punten die vandaag voor een vlekkeloos verloop van de huwelijksdag moeten zorgen. Om dat te bereiken werd vannacht onder andere ook al elf kilometer hekwerk in het centrum geplaatst om al te opdringerige mensen op afstand te houden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 2 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.