De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  MKB: extra kosten door strenge accountantswet

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

DEN HAAG - Werkgeversorganisatie MKB-Nederland vreest dat als de kabinetsplannen voor een nieuwe accountantswetgeving doorgaan, het midden- en kleinbedrijf met fors hogere kosten komt te zitten.

Gisteren kwamen de werkgeversorganisaties, de beroepsverenigingen Koninklijk Nederlands Instituut voor Registeraccountants (Nivra), de Nederlandse Orde van Accountants Administratieconsulenten (Novaa) en Kamerleden bijeen om te praten over een betere controle op de accountancy.

Een ruime meerderheid van de Kamer is voor de plannen van minister Jorritsma (Economische Zaken) om de accountantssector onder toezicht te stellen van een onafhankelijk extern orgaan.

MKB-Nederland wil weliswaar een strenger toezicht voor de grote bedrijven, maar een minder zwaar regime voor kleinere ondernemingen. De koepel vreest dat de kabinetsplannen te ver gaan voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). MKB is, net zoals het Nivra en Novaa, voorstander van een stelsel waarbij er een strengere controle moet zijn op accountants die voor de zogeheten 'public interest entities' werken. "Dit zijn veelal grote beursgenoteerde ondernemingen met een maatschappelijk belang in tegenstelling tot de bedrijven uit het mkb", aldus vertegenwoordiger Braakman van MKB.

MKB wil tevens dat het kabinet het verbod op het opmaken van de jaarrekening én de controle daarvan door dezelfde accountant, niet voor bedrijven van het midden- en kleinbedrijf geldt. "Dat zou betekenen dat elke onderneming in het mkb twee accountants in huis zou moeten hebben. Dat kost ondernemingen te veel geld", zegt Braakman. "En de problemen spelen alleen bij grote beursgenoteerde ondernemingen."

Overigens zou MKB graag zien dat bepaalde knelpunten in de accountancy binnen de huidige wetgeving worden opgelost. De belangenbehartiger is er niet van overtuigd dat vernieuwing van de wettelijke regeling voor het accountantsberoep nodig is.

Het kabinet acht nieuwe wetgeving noodzakelijk omdat de accountantssector niet geneigd is de hand in eigen boezem te steken. Dat is nog eens overduidelijk aan het licht gekomen in de Enron-affaire in de Verenigde Staten. Huisaccountant Andersen had in samenwerking met het energieconcern schulden in allerlei bv'tjes geparkeerd, waardoor de winst van het bedrijf kunstmatig kon worden opgekrikt. De dubieuze praktijken kwamen aan het licht toen Enron alsnog financieel ineenstortte.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW ziet ook het belang in van een extern toezichthoudend orgaan, boven op het zelfreinigend vermogen van accountantskantoren. De werkgeversorganisatie is er overigens van overtuigd dat de accountancy in eigen land goed functioneert. Een zelfstandig bestuursorgaan moet de taken van de huidige twee beroepsorganisaties Nivra en Novaa overnemen.

Beide brancheorganisaties willen dat het nieuwe, toezichthoudend orgaan ook een opsporende en aanklagende functie krijgt.

Het kabinet gaat met de voorstellen voor de nieuwe accountantswetgeving verder dan de aanbevelingen van de Europese Unie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.