De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Markt woest na plotselinge tariefsverhoging Euronext

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Een kostenverhoging die Euronext anderhalve week geleden in een brief aankondigde, heeft effectenhuizen op hun achterste benen gebracht. Waar de beurs hun eerder lagere tarieven had beloofd, zijn ze verrast en woest over de eenzijdige verhoging. Euronext geeft toe met de brief een fout te hebben gemaakt. "Het was niet handig. We hadden het eerder moeten communiceren."

Al enige tijd is er bij beurshandelaren onvrede over de tarieven die Euronext in rekening brengt voor transacties. Hoe meer transacties, hoe lager die tarieven, hetgeen er voor zorgt dat kleinere effectenhuizen en commissionairs relatief meer betalen dan grootbanken.

Oneigenlijke bevoorrechting, oordeelt de branche. De beurs kwam de kritiek eerder al deels tegemoet door de invoering van een (tijdelijk) maximumtarief van €1,35 per transactie. De spreekwoordelijke druppel lijkt nu de brief waarin Euronext aankondigt dat beursbedrijven meer moeten gaan betalen voor hun computeraansluiting op het Euronext-platform. Per handelaar moet er straks extra per maand worden betaald.

De beurs probeert de ophef over de tariefsverhoging inmiddels met gesprekken glad te strijken. Of die zullen leiden tot intrekking van de verhoging? "Daar kan ik niets over zeggen", stelt een woordvoerster van Euronext.

"Wij gaan ervan uit dat het niet doorgaat", reageert Tom Schram, woordvoerder van market maker Van der Moo-len. "We houden Euronext aan zijn fusiebelofte: schaalvoordelen leiden tot lagere tarieven."

In het oorspronkelijke nieuwe tariefsysteem zou een bedrijf €1000 per vijf handelaren per maand moeten betalen. Het prijskaartje is nu €9000 per maand. Van der Moolen becijfert de maandelijkse kostenverhoging voor zichzelf op €16.000. "Flinke bedragen", stelt Schram.

Dit is volgens Schram des te zuurder omdat veel beursbedrijven op basis van de eerdere tarieven voor de genoemde computeraansluiting hebben gekozen. "Er waren alternatieven. Als we van deze tariefsverhoging geweten hadden, hadden we nooit voor deze oplossing gekozen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.