De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 1 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Cohen oefent met nepbruidspaar
Repetitie Huwelijk
zonder enige smet

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Amsterdam heeft twee spetterende generale repetities voor het Koninklijk Huwelijk van morgen met glans doorstaan. Zowel de oefenrit met de Gouden Koets als de nagespeelde huwelijksvoltrekking in de Beurs van Berlage werden door vele insiders gekwalificeerd als zijnde "perfect".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Afgedekt met een zeil reed de Gouden Koets gisternacht de route van de rijtoer door Amsterdam.
Burgemeester Job Cohen, die morgen het burgerlijk huwelijk ook echt zal uitvoeren, kwam gisteren al naar de trouwzaal om achter hermetisch gesloten deuren met de stand-ins van Willem-Alexander en Máxima te oefenen. "Alles is naar wens verlopen. Ik heb een speech uit de la getrokken en die uitgesproken, want de echte tekst die ik morgen uitspreek wil ik nog geheim houden," aldus een razend enthousiaste Cohen. "Maar het is goed om geoefend te hebben. Je kunt even je positie bepalen en zien waar iedereen komt te zitten. Verder is het van belang dat ik me niet laat afleiden door de vele hooggeplaatste gasten. Ik moet me puur op het bruidspaar concentreren. Als me dat lukt, kan er eigenlijk niets mis gaan."

Ook de Gouden Koets is uitgebreid getest en goedgekeurd. Gistermorgen in alle vroegte trokken zes paarden het ingepakte rijtuig door de verlaten en donkere straten van Amsterdam. "Iedereen is ontspannen, van paarden tot berijders en dat oogt gezond", aldus een betrokkene. Morgen is het enige obstakel van de training verleden tijd. Dan namelijk is alle tramrails opgevuld met touw.

Ontspannen

De veertig ruiters van de Amsterdamse politie zijn gisteren in een geheel nieuw gala-uniform gestoken. Het ontwerp ervan dateert al uit de 19de eeuw. "We willen er natuurlijk optimaal verzorgd uitzien," zegt een politiewoordvoerster.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x424, 12kb)
Burgemeester Cohen oefent voor het burgerlijk huwelijk met twee acteurs als nepbruidspaar in de Beurs van Berlage.
Alle vier krijgsmachtonderdelen, landmacht, luchtmacht, marine en marechaussee, maar ook de studentenweerbaarheden en veteranen zijn morgen present in Amsterdam. Zij dragen zorg voor de erewacht bij het Koninklijk Paleis, de Beurs van Berlage en een zogenaamde sabelwacht bij de Nieuwe Kerk.

Het grootste gedeelte staat langs het parcours: 20 detachementen van 50 militairen elk. Langs de route staat om de twee meter een actief militair, veteraan of adelborst. Op het IJ ligt de Hr. Ms. Van Nes die 21 saluutschoten zal afvuren. De rijtoer zal bestaan uit de Koninklijke Militaire Kapel (50 militairen te voet), de Koningscompagnie van het Garderegiment Grenadiers en Jagers met vaandel en vaandelwacht (110 militairen te voet) en een detachement ruiters van de Koninklijke Marechaussee. Daarachter volgt een detachement ruiters van het Korps Rijdende Artillerie, de zogenaamde Gele Rijders, een detachement van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), vervolgens de Gouden Koets, getrokken door zes Gelderse paarden en begeleid door twee adjudanten van de koningin. Tot besluit volgt een ere-escorte van de Cavalerie van 25 ruiters.

In totaal verwelkomt Amsterdam 1280 journalisten, 750 uit ons land, 250 uit Duitsland en tientallen uit andere landen. Uit Argentinië zijn er 22 reporters. Voor alle journalisten had de RVD een cadeautje klaarliggen: een blauwe tas met schrijfbenodigdheden alsmede een blauwe shawl.

Een laatste peiling over Het Huwelijk door het Amsterdamse stadhuis uitgevoerd, leert dat de Oranjekoorts nu snel toeneemt. Het percentage Amsterdammers dat naar het centrum wil komen, is in korte tijd met 23% gestegen tot 70.000. Bij de ceremonie in de Beurs van Berlage mogen 81 'gewone' inwoners uit de hoofdstad plaatsnemen tussen de hoge gasten. Ook uit iedere provincie zijn 42 burgers uitgenodigd.

Ronduit druk was het gisteren al in het Paleis op de Dam voor hare Majesteitschef-kok Henk Tolboom en zijn 30 man sterke keukenbrigade. Gisteravond werd het diner onder zijn leiding opgediend ter gelegenheid van de 64e verjaardag van Koningin Beatrix. Morgen schuiven de bruiloftsgasten aan voor het dejeuner.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 1 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.