D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Heerenveen gestuit door cruciale redding doelman
Wapenaar held
van FC Utrecht

UTRECHT - FC Utrecht blijft twee ijzers in het vuur houden om komend jaar een vervolg te geven aan het Europese avontuur van dit seizoen. In de kwartfinale van de Amstel Cup won de ploeg van trainer Frans Adelaar in eigen huis met 3-1 van SC Heerenveen en bereikte voor het eerst sinds 1995 (0-1 verlies tegen FC Volendam) weer eens de halve finales. Met dank aan doelman Harald Wapenaar, die zijn ploeg erdoor sleepte door een kwartier voor tijd een penalty van Anthony Lurling te stoppen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Dirk Kuijt springt over keeper Ditewig van Heerenveen. Met het scoren van de 3-1 later in de wedstrijd maakte de aanvaller het Utrechtse feestje compleet. De FC bekert verder. (Foto: ANP)
In het door de lokale volkszanger Herman Berkien op temperatuur gebrachte Galgenwaard zette FC Utrecht de Friezen meteen vanaf de aftrap onder druk. De eerste kans was voor linkermiddenvelder Dave van den Bergh. De daarop volgende aanval van Heerenveen bracht Lurling oog in oog met Wapenaar, maar de technicus dacht te veel in de geest van Abe en wilde de bal het doel in dribbelen waardoor hij de Utrechtse goalie de gelegenheid gaf er nog een handje tussen te krijgen.

De Brabander Lurling was overigens de enige niet-Scandinaviër in de voorste linie van Heerenveen. Van het Noord-Europese gezelschap maakte opvallend genoeg vooral de telkens opkomende linksback Erik Edman in aanvallend opzicht indruk.

Edman tekende voor een reeks goede voorzetten waarvan de mooiste werd verprutst door nieuweling Stefan Selakovic die volledig vrijstaand op de handen van Wapenaar kopte. Meteen daarna schoot de Fin Mika Väyrynen ook nog eens tegen de lat. Aan de basis van deze aanval lag weer zo'n goede voorzet van Edman.

Eigenlijk werd FC Utrecht door deze hoogblonde Zweed met de eigen wapens bestreden. De ploeg van Adelaar laat namelijk de rechterflank gedeeltelijk vrij, zodat die afwisselend gebruikt kan worden door aanvaller Dirk Kuijt, middenvelder Stefaan Tanghe of rechtsback Vreven. Ditmaal echter benutte tegenstander Edman ook gretig dit minder drukke deel van het speelveld.

Diezelfde Edman bracht vijf minuten voor rust uit een vrije trap ook de 0-1 op het bord. Nog voor het rustsignaal trok FC Utrecht de stand gelijk. Pascal Bosschaart liet bij een ten onrechte gegeven vrije trap zien eveneens een uitstekend linkerbeen te bezitten en verraste Ditewig in de verre hoek: 1-1.

Na rust toonde FC Utrecht dezelfde vechtlust als in de slotfase van de eerste helft. De gasten uit Friesland kwamen er nauwelijks aan te pas en van Edman werd nog maar weinig vernomen. Na twee grote kansen te hebben gemist, bracht Gluscevic het overwicht in de stand tot uitdrukking: 2-1.

Wonderlijk genoeg volgde op de verandering van de stand direct ook een verandering van het spelbeeld. Heerenveen hervond het initiatief en de aanvalsdrift van de Friezen sorteerde meteen effect. Na wat kleinere kansjes ontsnapte de verder vrijwel onzichtbare Allbäck aan de bewaking van Karim Touzani. De jonge verdediger pakte de Zweedse spits vast en incasseerde behalve een strafschop ook een tweede gele kaart.

Oog in oog met Wapenaar faalde Lurling echter opnieuw. De prima redding van de doelman was een geweldige opsteker voor het Utrechtse tiental dat het slotoffensief van SC Heerenveen met het nodige kunst- en vliegwerk doorstond. In de slotminuut maakte Kuijt er bij een uitval nog 3-1 van waarmee hij het Utrechtse feest compleet maakte.

FC Utrecht - SC Heerenveen 3-1 (1-1). 41. Edman 0-1, 45. Bosschaart 1-1, 67. Gluscevic 2-1, 90. Kuyt 3-1. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 13.500. Rode kaart: 76. Touzani (FC Utrecht) 2x geel. Gele kaart: Gluscevic (Utrecht), Klompe (SC Heerenveen). Bijzonderheid: Lurling (SC Heerenveen) mist in 76e minuut strafschop.

FC Utrecht: Wapenaar; Vreven, Zwaanswijk, Touzani en Bosschaart; Van den Bergh (89. Roest), Van Mol, De Jong en Tanghe; Gluscevic (77. Schut) en Kuyt.

SC Heerenveen: Ditewig; Venema, Klompe, De Nooijer (81. Denneboom) en Edman, Väyrynen (63. Jensen), Selakovic (81. Bak) en Radomski; Nurmela, Allbäck en Lurling.