De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Pensioenfonds PCM
zwaar in de problemen

   
 

door Alex de Vries ROTTERDAM - Het pensioenfonds van uitgever PCM is in zwaar weer terecht gekomen. Om aan de pensioenverplichtingen te kunnen voldoen worden dit jaar de werknemerspremies maximaal verhoogd. Gepensioneerden op hun beurt zien hun prijscompensatie fors verminderen.

Het bestuur van het pensioenfonds heeft dat in een brief aan de ruim 4000 werknemers en 1600 gepensioneerden laten weten. Als fatale oorzaken worden vooral de combinatie van een lage rente en een hoge inflatie genoemd.

Dit betekent dat PCM-werknemers over 2002 een pensioenpremie van maar liefst 10 procent gaan betalen, een verhoging van 2 procent. De inflatiecorrectie wordt verlaagd naar 1,5 procent, terwijl volgens schattingen van het Centraal Planbureau de inflatie voor 2002 op 2,25 procent zal uitkomen. De inflatiecorrectie lag vorig jaar nog rond de 3,75 procent. Het PCM-pensioenfonds is een middelgroot pensioenfonds met een vermogen van ruim 408 miljoen euro.

Pensioenfonds-voorzitter Bert van den Berg bevestigt de moeilijkheden. "Als we nu niets doen, dan bestaat het risico dat we bij gelijkblijvende omstandigheden onze verplichtingen niet langer kunnen nakomen." Hij benadrukt dat dit nu "absoluut niet aan de orde is".

Paardenmiddel

Feit is dat de statuten van het pensioenfonds PCM hogere premies dan nu zijn vastgesteld niet toestaan. Blijven de rente laag, de inflatie hoog en de beleggingen in aandelen (zo'n 40 procent van het totale vermogen) kwakkelen, dan rest er alleen nog een paardenmiddel. "In een dergelijk zullen we moeten korten op de pensioenrechten. Maar zover is het dus nog lang niet. Bovendien zullen de aandelenkoersen zich zeker herstellen", aldus Van den Berg.

Hij geeft toe dat zijn pensioenfonds de ondergrens van de dekkingsgraad "dicht is genaderd". De dekkingsgraad is het niveau waarop aan de huidige én toekomstige verplichtingen kan worden voldaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.