De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Hoge temperaturen
bederven skipret

   
 

AMSTERDAM - Honderdduizenden Nederlandse wintersporters zien door de extreem hoge temperaturen in West-Europa hun sneeuwvakantie in het water vallen. Evenals in ons land bereikt het kwik momenteel ook in populaire wintersportlanden als Oostenrijk en Frankrijk ongekende hoogten voor deze tijd van het jaar.

Bovendien is het al meer dan een maand geleden dat in de skioorden het laatste dikke pak sneeuw is gevallen. De sneeuw in de dalen is grotendeels weggesmolten en wat er nog van over is, is papperig.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Sneeuw is ver te zoeken voor de wintersporters in het Franse skioord Morillon. (Foto: ANP)
Ook op hoger gelegen plekken zijn de skipistes veelal slecht. Hoewel hier wel voldoende sneeuw ligt, zijn de meeste pistes een en al ijs omdat er al zo lang geen vers pak meer is gevallen. Omdat de weersvooruitzichten geen enkele verandering laten zien, dreigt daarom de naderende voorjaarsvakantie voor de vele Nederlanders die naar de Alpen afreizen om de lange latten of het snowboard onder te binden, op een flinke teleurstelling uit te lopen.

"Momenteel worden in de dalen van bekende wintersportoorden temperaturen gemeten tussen de tien en vijftien graden. Normaal ligt de temperatuur hier in deze tijd overdag net iets onder het vriespunt", vertelt Ineke Dorresteijn van Weerbureau HWS in Soest.

Wie ondanks de negatieve weerberichten de komende dagen toch op wintersport wil gaan, doet er volgens het weerbureau verstandig aan om een dorpje uit te kiezen op minimaal 2300 meter. Daar ligt momenteel de sneeuwgrens.

Gewonden

De slechte sneeuwcondities zorgen overigens niet alleen voor veel frustratie, ook het aantal gewonde wintersporters neemt hierdoor toe. "Omdat veel gemakkelijke, laag gelegen pistes zijn gesloten vanwege het gebrek aan sneeuw, wijken veel onervaren skiërs uit naar hoger gelegen moeilijkere pistes. Daar gaat het dan vaak mis", aldus Henk Dokter van Internationale Ambulance, de organisatie die gewonde wintersporters terug naar Nederland brengt.

Momenteel heeft Internationale Ambulance dit wintersportseizoen in vijftig gipsvluchten al ruim vierhonderd brekebenen voortijdig terug naar Nederland gebracht. Dat is iets meer dan vorig jaar in deze tijd.

Winter van slag

In Bad Wörishofen in de Duitse deelstaat Beieren, is gistermiddag een temperatuur gemeten van 19,8 graden Celsius. Wintersporters zullen in deze regio de komende dagen niet aan hun trekken komen. Meteorologen sluiten zaterdag een temperatuur van 20 graden niet uit.

Ook in het veel noordelijker gelegen Brandenburg gedraagt het klimaat zich anders dan normaal. In Potsdam is de eerste veldmeikever gesignaleerd. Omdat het diertje, dat zich voedt met bladeren van loofbomen, dreigde te verhongeren, is het ondergebracht in het ministerie van Milieu.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.