De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 31 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Milosevic: Deze strijd
wil ik strijden

   
 

door Ruud Mikkers DEN HAAG - Voor het eerst heeft de Joegoslavische oud-president Milosevic gisteren langdurig het woord mogen voeren voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Milosevic, bijzonder strijdvaardig, vroeg de rechters om zijn vrijlating. "Ik vlucht niet, deze strijd wil ik strijden want uiteindelijk zal het recht zegevieren."

De aanklagers van het Tribunaal betoogden voor de Kamer van Beroep de drie aanklachten tegen Milosevic samen te voegen zodat slechts een proces gevoerd hoeft te worden. Op 11 december van het vorig jaar werden de aanklachten van Bosnië en Kroatië al samengevoegd. Voor hetgeen zich in Kosovo heeft afgespeeld moet Milosevic zich vooralsnog apart gaan verantwoorden.

Aanklager Jeffrey Nice voerde aan dat de Servische misdaden (waar Milosevic de aanstichter van zou zijn) in Kroatië, Bosnië en Kosovo gepleegd zijn vanuit de gedachte een 'Groot-Servië' te stichten en derhalve in één rechtszaak behandelt zouden kunnen worden. "Dit was een voorbedacht plan in de geest van de verdachte", aldus Nice. Ook voerde hij aan dat sommige - belangrijke - getuigen maar één keer kunnen verschijnen omdat ze hun leven niet zeker zouden zijn als ze nogmaals moeten verschijnen in Den Haag.

Leugen

"Door drie leugens samen te voegen krijg je nog een grotere leugen", reageerde Milosevic fel toen hij van de Franse rechter Claude Jorda de tijd kreeg voor een weerwoord. Vervolgens stak hij een tirade af van een half uur. De oud-president hoorde volgens eigen zeggen pas dinsdag van de zitting van gisteren. "En dat ik de mogelijkheid zou krijgen om te spreken is me helemaal niet meegedeeld", brieste Milosevic. "U lijkt me klaar voor de rechtszaak", merkte Jorda droogjes op na het betoog van Milosevic.

Milosevic beschuldigde de Verenigde Naties van een "kwaadaardige en vijandige aanval op zijn persoon". Hij verdedigde zijn politiek tijdens de Balkanoorlogen: "Ik heb al mijn machten aangewend voor vrede." Volgens hem begon Franjo Tudjman, destijds president van Kroatië, de oorlog. Nice ontkende eerdere mediaberichten dat de aanklagers de zaak tegen Milosevic niet op tijd rond zouden kunnen krijgen. De Kroatië- en Bosnië-zaak zou op 1 juli klaar zijn voor aanvang, aldus de aanklagers. Het begin van het Kosovo-proces staat gepland voor 12 februari. De Kamer van Beroep onder leiding van de rechter Jorda doet zo spoedig mogelijk uitspraak over de eventuele samenvoeging van de twee zaken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 31 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.