De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 28 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Geen antwoord op gouden bliksemstart
   
 

HEERLEN - Richard Groenendaal heeft zich in de Grote Prijs van Nederland, de finale van de wereldbeker veldrijden, opgeworpen als herschrijver van de befaamde Hugo Claus-roman Het verdriet van België. Terwijl in de aanloop naar het wereldkampioenschap komend weekeinde in het Belgische Zolder de grootheidswaanzin bij onze zuiderburen on-Belgische vormen had aangenomen, zette de aanvoerder van de Nederlandse equipe hen weer met beide benen op de met modder besmeurde grond. Op indrukwekkende wijze hield hij in Heerlen Mario De Clercq, Bart Wellens, Tom Vannoppen, Erwin Vervecken en Sven Nys in die volgorde achter zich. Voor laatstgenoemde was de zesde plaats voldoende voor de eindzege in de wereldbeker.

De Belgische hoogmoed verstomde na de oorwassing van Richard Groenendaal. "Zou het dan toch...?", vroegen publiek en pers zich wanhopig af. De speculaties over de afloop van de mondiale titelstrijd krijgen nog extra cachet door de geheimzinnige verhalen over een wonderband die Richard Groenendaal in Zolder zal monteren. Na enkele keren het bestaan van een dergelijke tube - die zich bij een lek automatisch vult met schuim - ontkend te hebben, gaf de Brabander toe: "Ik heb wel iets, maar ik ga niet zeggen wat. Want dan hebben ze het straks allemaal." Op de vraag of hij de band al eens vaker had gebruikt, antwoordde hij even gevat: "Ja, één keer. In Koksijde." Tot gisteren boekte Groenendaal in die Belgische badplaats zijn enige seizoenszege...

Overigens hebben ook de Belgen een noviteit geïntroduceerd: een nieuw soort neusvleugel dat extra zuurstofopname mogelijk moet maken. Gisteren wierp het plastic beugeltje geen vruchten af. Direct in de eerste ronde nam Groenendaal immers al de leiding om die vervolgens niet meer af te staan. Dat offensief deed herinneren aan bepaalde wereldbekermanches van voorgaande seizoenen waarin hij een bliksemstart succesvol afrondde.

De wedstrijd voor eigen publiek kwam voor de zoveel geplaagde veldrijder precies op het juiste moment. Niet alleen vanwege de publieke steun. Ook omdat zijn huidige vormpeil van hoog niveau is, de omstandigheden een kolfje naar zijn hand waren en het parcours hem - en zijn materiaal - goed lag. Dat nam niet weg dat ook voor hem het einde van de wedstrijd niet vlug genoeg kon komen. "Ik was blij dat ik er was. Dit was lood- en loodzwaar."

De Belgische crossers droegen hun nederlaag als een man. "Het was een man-tegen-mangevecht. De sterkste heeft gewonnen", meende Mario De Clercq. Sven Nys zag vorige week in Wetzikon al dat zijn conditie goed is en speelde gisteren niet mee om de zege. "We hebben ons met het oog op volgende week allemaal voorbereid op een snelle ronde", excuseerde hij zich. "Ik heb gebeden en gehoopt dat Richard zou winnen, dan kon de wereldbeker mij niet meer ontgaan."

"Moeten we nu plots gaan vrezen?", vroeg De Clercq zich hardop af. "Met Richard Groenendaal moet je altijd rekening houden. Volgens mij richt hij zich het hele seizoen al op het WK."

Dat de Belgen een sterker collectief vormen, staat als een paal boven water. Maar ook dat stelt de tweevoudig wereldkampioen niet gerust. "Als er iemand in superdoen is, kun je ook als collectief verliezen."

Richard Groenendaal waakt inmiddels voor te veel optimisme. Wat een luxe vergeleken met de afgelopen weken. "Ook een wereldtitel doet mijn seizoen niet slagen. Ik zou het eerder zien als een mooie start voor het volgende seizoen. Maar er kunnen er wel vijf wereldkampioen worden. Daar ben ik er slechts één van." Want ook Groenendaal weet: zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.

WB veldrijden, GP van Nederland, finale. 1. Groenendaal (Ned) 1.00.27, 2. De Clercq (Bel) 0.16, 3. Wellens (Bel) 0.28, 4. Vannoppen (Bel) 0.57, 5. Vervecken (Bel), 6. Nijs (Bel), 7. De Vos (Ned), 8. De Knegt (Ned), 9. Jezek (Tsj), 10. Pospisil (Bel), 11. Nijland, 13. Van den Bergh, 30. Verhagen, 36. Van Gils, 45. De Kort, 47. Van Hummel, 49. Dirkx.

Eindstand WB na zes wedstrijden: 1. Nijs 282 punten, 2. De Clercq 270, 3. Wellens 241, 4. Groenendaal 238, 5. Vervecken 225, 8. De Vos 143, 9. De Knegt, 10. Nijland 117, 24. Van den Bergh 43, 38. Verhagen 16.

Landen: 1. België 72, 2. Nederland 53, 3. Tsjechië 46.

Vrouwen: 1. Dunlap (VSt) 29.44, 2. Mansveld (Ned) 0.21, 3. Van den Brand (Ned) 0.51, 4. Dorland (Ned) 1.08, 5. Daluisio (VSt), 7. Hormes-Ravenstijn 1.42, 11. Leyten 2.02, 13. Boog-Rauwerda 3.18, 14. Quintens 3.23, 17. Vos 4.33, 19. Van Boxmeer 8.48, 20. De Kort.

Ipaster (Spa). Veldrit. 1. Pontoni (Ita) 1.00.36, 2. Seco (Spa) 0.35, 3. Duros (Fra) 3.21, 4. Suarez (Spa) 3.30, 5. Ayuso (Spa) 3.33.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 28 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.