Het Jaarboek 2001
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Dennis lacht en Dennis huilt

LONDEN - Dennis Bergkamp vervulde gisteren op Highbury in de enerverende bekerwedstrijd van Arsenal tegen Liverpool de hoofdrol. Hij kopte Arsenal in de 28e minuut naar de overwinning (1-0) in de vierde ronde van de FA Cup en kreeg in de 71e minuut rood na een vliegende tackle op Jamie Carragher. Die hij overigens niet raakte.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Dennis Bergkamp rood. (Foto: REUTERS)
Vier minuten eerder zag ook Martin Keown van Arsenal rood omdat hij Michael Owen de vrije doortocht onthield door hem aan zijn shirt vast te houden. Een minuut na de rode kaart voor Bergkamp verliet ook diens slachtoffer Carragher van Liverpool onvrijwillig het veld. Hij kreeg rood omdat hij een voorwerp teruggooide in het publiek.

Het duel was een replay van de bekerfinale van vorig seizoen, die door Liverpool met 2-1 werd gewonnen. Bij Arsenal werd Van Bronckhorst in de 84e minuut gewisseld. De twee rode kaarten voor de Londense ploeg brachten het aantal weggestuurde spelers tijdens het bewind van trainer Arsène Wenger op 42. De Franse coach kwam in 1996 in dienst van Arsenal.

"We hebben geprobeerd om te voetballen, maar misschien moeten we ons gedrag op het veld enigszins verbeteren", gaf Wenger toe. "Het was een echte bekerwedstrijd en zeker geen schoppartij. Voor dit soort duels komen de mensen naar het stadion."

Mancunians uitgebekerd

Middlesbrough tekende in de vierde ronde van de FA Cup voor de grootste sensatie door landskampioen Manchester United te verslaan (2-0). Een blunder van verdediger Laurent Blanc leidde vijf minuten voor tijd de nederlaag voor Manchester in. Noel Whelan profiteerde van de Franse flater. Zijn ploeggenoot Andy Campbell scoorde even later de tweede voor Middlesbrough.

Manchester leek in de vorige ronde al te sneuvelen. Tegen Aston Villa stond de ploeg toen een kwartier voor het einde met 2-0 achter. Ruud van Nistelrooy redde de 'Mancunians' met twee magistrale goals, maar de Nederlander kon dat kunststukje tegen Middlesbrough niet herhalen. Manager Ferguson stuurde hem na een uur met Ryan Giggs tevergeefs het veld in.

Chelsea kwam tegen West Ham United op voorsprong door Jimmy Floyd Hasselbaink, maar moest zes minuten voor tijd een replay toestaan toen Frederic Kanouté de gelijkmaker fabriceerde. West Bromwich Albion schakelde Leicester City uit terwijl Walsall doorbekerde na een zege tegen Charlton Athletic. Martijn Reuser en Fabian Wilnis maakten een afgang mee met Ipswich Town, dat thuis van het een divisie lager spelende Manchester City van Gerard Wiekens op een 4-1 nederlaag werd getrakteerd.