Het Jaarboek 2001
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

POVERE ZEGE AJAX

DEN BOSCH - De overwinning tegen FC Den Bosch was des Ajax, maar het spel vertoonde slechts 45 minuten enkele karaktertrekken van Ajax-voetbal. Na een goede eerste helft, resulterend in een 1-0 voorsprong door Andy van der Meyde, stond na rust het consolideren voorop. Daarmee werd de minimale zege uiteindelijk eenvoudig over de streep getrokken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Machlas in volle vaart. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Den Bosch-trainer Wiljan Vloet wilde het niet direct beamen, maar het gebrek aan stootkracht voorin brak zijn ploeg op in de tweede helft. Hoewel de Brabanders met drie spitsen speelden en dit combineerden met een berg opportunisme, kreeg doelman Joey Didulica onder de lat bij Ajax slechts een bal tussen de palen te verwerken. "Geen moment kwamen we ècht in de problemen", analyseerde Ronald Koeman. Hij gaf zijn vrije verdediger en aanvoerder Cristian Chivu daarover een compliment. "Tevens betekende dit voor de derde maal op rij de nul achterin en dat is weleens anders geweest bij Ajax."

Een tekenende verklaring van de trainer Ronald Koeman. De ex-verdediger ziet meer heil in het verdedigen van een voorsprong dan ongeacht de score de aanval te blijven zoeken volgens het idee: scoor eenmaal meer dan je tegenstander en je wint ook. Iets wat hem in Arnhem bij Vitesse, pas na zijn vertrek naar Ajax enigszins lafhartig werd verweten. Koeman: "Toch, voor rust speelden we heel behoorlijk en zou een grotere voorsprong dan de 1-0 verdiend zijn." In plaats van door te jagen op de 2-0 trapte Ajax in de tweede 45 minuten op de rem. "Het tempo lag toen te laag om Den Bosch verder te verontrusten. Uiteindelijk geloof ik niet dat er iets op onze overwinning valt af te dingen."

In de fase waarin Ajax op dit moment verkeert, zo vlak na de trainerswissel begin december, valt een dergelijke povere zege te billijken. Toch zullen de Amsterdammers op termijn aanvallend beter voor de dag moeten komen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de eerder genoemde Chivu. Inderdaad houdt de Roemeen samen met André Bergdolmo de rijen goed gesloten; offensief is de inbreng van de vrije verdediger vooralsnog onvoldoende. Terwijl zijn trainers Koeman en Ruud Krol daar als speler juist in uitblonken. Nu moeten ze Chivu de ruimte geven zich daarin te ontwikkelen.

Wordt zo vaak gezegd: verdedigen begint bij de aanvallers, andersom is het ook waar, aanvallen begint bij de verdedigers. Omdat Chivu nauwelijks doorschoof, beperkten Tomás Galásek en Rafael van der Vaart zich voornamelijk tot het controleren op het middenveld en liep schaduwspits Richard Knopper bij balverlies het bloed in z'n schoenen.

Het resultaat was dat de aanvallers van Ajax het voornamelijk zelf moesten uitzoeken. Van der Meyde en Wamberto zijn vrijbuiters genoeg om daarmee om te kunnen gaan. De Nederlander scoorde en bezorgde zijn directe tegenstander Rick Plum een vervelende middag. De Braziliaan kon het niveau van de twee oefenwedstrijden in de winterstop niet benaderen. Het bewijs daarvan werd in de 43e minuut geleverd toen Wamberto alleen op doelman Kris Mampaey afging. De Belg koos de goede hoek.

Echter niet Wamberto, maar Zlatan Ibrahimovic was het kind van de rekening. De Zweed kende een uitstekende voorbereidingsperiode deze winter en liet meer dan eens aan Ronald Koeman zien, waarom iedereen zo enthousiast over hem was toen hij door Ajax werd gekocht. Ibrahimovic knikkerde zelfs publiekslieveling Nikos Machlas uit de basiself. Spelend als gisteren tegen FC Den Bosch moet de spits echter vrezen snel weer van plaats te wisselen met de Griek.

Alleen zou dat niet fair zijn tegenover Ibrahimovic. De jonge aanvaller verdient een eerlijke kans. Wat betekent dat Koeman hem een paar weken het vertrouwen moet geven en als het even kan z'n elftal met meer aanvallende intenties het veld in moet sturen. Zodat Ibrahimovic meer aan de bal komt in en rond het strafschopgebied en van wat meer ondersteuning en afleiding van medespelers kan profiteren.

Het zijn zorgen voor morgen na de overwinning tegen FC Den Bosch en het behouden van de koppositie in de eredivisie. Volgende week wacht een tweede, waarschijnlijk lastigere reis naar Brabant. Want zo eenvoudig als gisteren zal Ajax het in Tilburg tegen Willem II niet krijgen. Vandaar dat die ontmoeting meer als graadmeter moet worden genomen over de toestand waarin Ajax daadwerkelijk verkeert.

FC Den Bosch - Ajax 0-1 (0-1). 14. Van der Meyde 0-1. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 6.155. Gele kaart: Mourad (Den Bosch), Van der Vaart, De Cler, Van der Meyde, Didulica (Ajax).