De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 28 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Eerste faillissement doet zich voor in Rabo-affaire Eemnes
   
 

AMSTERDAM - Het Hilversumse platenlabel 'Beats Included', bekend van onder meer de succesvolle dance-cd 'Year of Trance', is het eerste slachtoffer van de krediet-affaire bij de Rabobank Eemnes, waardoor de bank een strop van tientallen miljoenen boven het hoofd hangt. Beats Included ging afgelopen maand failliet met een schuld van ruim anderhalf miljoen gulden, doordat de bij de affaire betrokken zakenman Jan Jaap de Bode zijn toegezegde financiering plotseling terugtrok.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Rabobank Eemnes. (Foto: De Telegraaf)
Beats Included maakte in zijn anderhalfjarig bestaan een snelle groei door. De verkoop van verzamel-cd's met dance-muziek loopt als een trein en oprichter Martijn Hertog heeft begin 2001 grote behoefte aan kapitaal voor zijn bedrijf dat inmiddels ook 'dance-events' is gaan organiseren. Zeker als het financieringsplan van zijn eigen bank op het laatste moment geen doorgang vindt, waardoor het bedrijf in acute liquiditeitsproblemen komt. Dan loopt Hertog de zakenman Jan Jaap de Bode tegen het lijf.

De Bode, bekend in Het Gooi als handelaar in onder meer onroerend goed, snelle boten, en eigenaar van een eigen BMW-raceteam, heeft inmiddels voor €50 miljoen aan leningen uitstaan bij de Rabobank Eemnes. Deze leningen, geheel tegen de Rabo-regels in voor nog niet eens de helft gedekt door zekerheden van De Bode, worden vorig jaar ontdekt door accountants van Rabobank Nederland doordat de zakenman maandenlang achterloopt met de torenhoge rentebetalingen.

Muziekondernemer Martijn Hertog weet van dit alles niets als hij afgelopen zomer bij De Bode langsgaat om de financiering van zijn bedrijf te bespreken. Daar treft hij ook directeur Rob Wijnmaalen van Rabobank Eemnes, hoewel De Bode zelf zou financieren. Om de eerste nood te lenigen, krijgt Beats Included de mogelijkheid om via de Rabobank Eemnes voor Hlf. 100.000 in het rood te staan. Korte tijd later krijgt Hertog bovendien 'enkele tonnen' voorschot van De Bode, hoewel er nog niets op papier is gezet.

Dan meldt De Bode plotseling dat de hele zaak niet doorgaat. Het onheilsbericht voor Beats Included, dat hierdoor onherroepelijk gaat omvallen, komt op vijftien november. Vijf dagen later komt Rabo-directeur Rob Wijnmaalen om het leven doordat zijn gloednieuwe Porsche 911 zonder duidelijke aanleiding met hoge snelheid van de snelweg raakt. Rond diezelfde periode grijpt Rabobank Nederland in bij de bank in Eemnes. "Ons waren de mogelijke verbanden tussen die gebeurtenissen ook reeds opgevallen", zegt M. Hartog, curator in het faillissement van Beats Included.

Ook in de Rotterdamse horeca-kringen wordt de Rabo-affaire met grote belangstelling gevolgd. De Bode kocht twee jaar geleden namelijk het restaurantgedeelte van het bekende Maastheater aan de oever van de rivier en verwierf afgelopen zomer eveneens de bijbehorende discotheek. Bovendien kocht hij het restaurant Boompjes, dat even verderop ligt. Alle drie de gelegenheden (totaal prijskaartje Hlf. 18 miljoen) staan al geruime tijd leeg. De zakenman uit Eemnes heeft de bedoeling om de stadsboulevard uit te bouwen tot een 'bruisend uitgaansgebied', maar in Rotterdam wordt gevreesd dat het daar nu niet meer van zal komen.

De Bode wilde de afgelopen dagen niet reageren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 28 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.