De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 28 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Winkeliers weigeren te
buigen voor aanslagen


Jaffastraat in Jeruzalem zoveelste keer doelwit

Van onze correspondent

   
 

JERUZALEM - De dood waart rond in Jeruzalems Jaffastraat waar gisteren voor de tweede keer binnen een week een aanslag door Palestijnen werd gepleegd. Een Palestijnse studente van de A-Najach Universiteit nam met haar dood ook een 81-jarige Israëlische man mee en verwondde ruim honderd mensen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Ehoed Olmert (Foto: EPA)
De bewoners en winkeliers van de drukke Jaffastraat in het centrum van West-Jeruzalem moeten wel haast een déjà-vugevoel hebben gekregen. Afgelopen dinsdag lag de straat ook bezaaid met gewonden nadat een Palestijn met een automatisch geweer om zich heen had geschoten. Daarbij kwamen twee Israëli's om, alsmede de dader die door politieagenten werd doodgeschoten.

Jaffastraats reputatie als de gevaarlijkste plek van Israël werd nog eens bevestigd door het feit dat de explosie gisteren plaatsvond vlak bij de pizzeria waar in augustus een Palestijn zichzelf opblies en vijftien Israëli's, onder wie vijf leden van het Israëlisch-Nederlandse gezin Schijveschuurder, met zich mee de dood in nam. Er zijn na al die aanslagen weinig plekken in Jeruzalem waar zich per vierkante meter meer veiligheidspersoneel bevindt dan de Jaffastraat, maar dat bleek geen garantie voor onbekommerd winkelen te zijn.

De Israëli's die zich gisteren in de drukke straat, een combinatie van winkels, restaurants en cafés, bevonden, kenden de risico's. Desondanks zeggen velen de buurt niet links te willen laten liggen. Men weigert te buigen voor terrorisme en ,,waar is het wel veilig in Israël?", vraagt de eigenaar van een schoenenwinkel met gesprongen etalage in de straat zich af.

Andere winkeliers reageerden stoïcijns: "Ik hoorde een enorme explosie, de ramen vielen aan diggelen. Ik deed wat ik altijd doe. Ik sloot mijn winkel en belde mijn familie." Een Amerikaan die op bezoek was in Jeruzalem kon haast niet geloven hoe rustig iedereen bleef. "Binnen een paar minuten ging iedereen gewoon weer aan het werk."

Slagveld

De burgemeester van Jeruzalem, Ehoed Olmert, liep voor de tweede keer binnen een week tussen de bebloede lichamen van gewonden en de glasscherven. Eerder had hij al verklaard dat Israël in oorlog is met Jeruzalem als centrum van het slagveld. Ook deze keer hield hij, net als de Israëlische regering, de Palestijnse leider Jasser Arafat verantwoordelijk omdat die het terrorisme zou aanmoedigen. Dat Arafat de aanslag veroordeelde deed hem, zoals veel van zijn burgers, niets. Bijna niemand in Israël gelooft nog in de oprechte bedoelingen van de Palestijnse leider.

Israëlische tanks houden sinds begin december de wacht bij de vertrekken van Arafat in Ramallah. De Palestijnse leider kreeg gisteren ook geen toestemming om voor overleg met de EU naar Brussel af te reizen.Volgens de Israëlische veiligheidsdienst Shin Beit is de A-Najach Universiteit in Nabloes, waar de zelfmoordenares vandaan kwam,een ,,kweekvijver voor terrorisme". Zes van de 120 zelfmoordaanslagen tegen Israël zijn uitgevoerd door studenten van deze universiteit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 28 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.