De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Mannen gemiddeld 75, vrouwen ruim 80 jaar
Nederlanders bereiken
steeds hogere leeftijd

   
 

door Annemiek Paping VOORBURG - De gemiddelde levensduur blijft stijgen. De afgelopen tien jaar lag de groei op zo'n twee maanden per jaar; over een eeuw bezien hebben we er maar liefst dertig jaar bij gewonnen, zo blijkt uit Europees onderzoek. Gemiddeld worden Nederlandse vrouwen nu ruim 80 jaar en mannen 75 jaar. De levensverwachting neemt nog iets toe tot circa 83 jaar voor het vrouwelijk geslacht in 2040 (80 jaar voor mannen).

Het verschil in leeftijdsverwachting tussen mannen en vrouwen neemt dus langzaam af. Het rookgedrag speelt daarbij de belangrijkste rol, zo wordt duidelijk uit onderzoek van het Centraal voor de Statistiek (CBS).

Roken

"In de jaren vijftig was roken een mannelijke gewoonte", licht CBS-beleidsmedewerker Jan Latten toe. "Toen rookte negentig procent van de mannen, tegenover eenderde van de vrouwen. Dat kostte de Nederlandse man een aantal jaren van zijn leven en had natuurlijk effect op de gemiddelde levensduur."

Tegenwoordig is roken 'sekseneutraal' en dat komt tot uitdrukking in de cijfers. "Het aantal rokende mannen is sinds de jaren vijftig meer dan gehalveerd", vervolgt Latten. "Vier op de tien mannen rookt, tegenover drie op de tien vrouwen."

Ook een groot aantal andere factoren is van invloed op de levensverwachting. Een deel van de stijging van de levensduur van de afgelopen jaren kan worden toegeschreven aan de medische vooruitgang, aan de verbeterde leef- en werkomstandigheden en aan de verandering van leefstijl. Maar ook consumptiepatronen en genotsmiddelen hebben effect op de levensduur.

Verder zijn erfelijke aandoeningen bepalend. "Het gaat om een mix van plussen en minnen waarbij - als we naar de nog steeds stijgende levensverwachting kijken - de plussen overheersen", vervolgt de CBS-onderzoeker.

"Onze ongezonde levenswijze compenseren we met medische technieken en medicijnen. De afgelopen jaren hebben we allerlei ziekten beter onder controle gekregen. Maar het is onmogelijk precies aan te geven welke factor voor welk percentage van invloed op de levensduur is."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.