De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 24 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Korthals blijft overeind in
debat bolletjesslikkers

Van onze parlementaire redactie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Minister Korthals beantwoordt vragen in de Tweede Kamer.
DEN HAAG - Minister Korthals (Justitie) heeft van vrijwel de hele Tweede Kamer, met uitzondering van zijn eigen partij de VVD, een forse uitbrander gekregen voor zijn trage optreden bij wegzenden van bolletjesslikkers. De liberale bewindsman krijgt echter het voordeel van de twijfel van de paarse coalitiefracties VVD, PvdA en D66 zodat hij zijn ingrijpende maatregelen kan uitvoeren om de drugssmokkel op de luchthaven Schiphol vanaf nu hard kan aanpakken.

Ronduit pijnlijk voor Korthals was dat PvdA en D66 de harde kritiek van de hele oppositie op zijn afwachtende optreden steunden.

Deze fracties verwierpen echter de motie van afkeuring die de hele oppositie onder leiding van CDA-voorman Balkenende indiende, zodat de minister niet hoefde op te stappen. PvdA, VVD en D66 namen genoegen met de belofte van de minister dat drugssmokkelaars niet meer worden heengezonden vanwege een tekort aan cellen.

Stevige kritiek

"Het politiek management van de minister is tekort geschoten. De Kamer had beter geïnformeerd moeten worden. Dat is stevige kritiek. We hebben er lang over nagedacht, maar de minister moet in staat worden gesteld zijn maatregelen voortvarend uit te voeren. Het vertrouwen van de samenleving is afgenomen, maar niet onherstelbaar beschadigd," zei D66-Kamerlid Dittrich.

PvdA'er Van Oven was ook zeer kritisch over de minister, maar stelde wel dat deze de Kamer niet onjuist had geïnformeerd zoals de oppositie meent. VVD'er Niederer kreeg van de hele Kamer kritiek omdat hij weigerde terug te kijken naar de gemaakte fouten van Korthals en zich alleen juichend achter het plan van aanpak schaarde. Het liberale Kamerlid stelde PvdA-staatssecretaris Bos (Financiën) verantwoordelijk voor het gedrag van douaniers op Schiphol. De oppositie, onder leiding van CDA-voorman Balkenende, stelde keihard dat Korthals had "gefaald'' en "steken had laten vallen''. Volgens hem heeft de minister de Kamer "onvolledig, te laat en onjuist geïnformeerd'' en moet hij voor deze politiek doodzonde opstappen. "De Kamer moet een minister niet gedogen, maar volledig kunnen vertrouwen," aldus Balkenende die zijn aanval op Korthals gisteren echter zag sneuvelen.

Korthals erkende dat hij de Kamer in december, toen al een spoeddebat plaatsvond over heenzending van criminelen vanwege cellentekort, uitvoeriger had kunnen informeren over de problemen op Schiphol. "Maar dat is achteraf."

Volgens Korthals was hij achter de schermen al voor de zomer van 2001 bezig met de problematiek op Schiphol, maar heeft hij niet publiekelijk de noodklok geluid omdat hij de Kamer ook meteen een oplossing wilde bieden. " Uit een Nipo-peiling blijkt dat iets minder dan de helft van de Nederlandse kiezers (46%) vindt dat Korthals had moeten aftreden. Een op de drie kiezers (37%) vindt dat hij mag blijven. Van de liberale stemmers staat 59% achter Korthals. Het opsluiten van twee bolletjesslikkers op een cel als noodoplossing wordt door 80% van de ondervraagden gesteund, net als het inzetten van het leger om verdachten te bewaken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 24 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.