De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 22 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wijffels even Star-voorzitter
   
 

DEN HAAG - Herman Wijffels, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), dacht na maandenlange, moeizame onderhandelingen over een nieuw wao-stelsel even rust te krijgen. Afgelopen vrijdag presenteerde hij namens het adviesorgaan van de regering (bestaande uit werkgevers, vakbeweging en kroonleden) een 'principeakkoord op hoofdlijnen' voor een strenger wao-stelsel. Specialisten van betrokken partijen zouden de details wel verder uitwerken.

Dus niet. De komende weken zit hij in de Stichting van de Arbeid (Star) het overleg voor over één van de gevoeligste onderwerpen in de wao-discussie: de bovenwettelijke loonaanvulling bij ziekte. In het nieuwe wao-stelsel wordt dit verboden. Vooral de vakbonden zijn vooralsnog niet bereid deze hete aardappel omwille van een wao-oplossing te slikken. De Star is het overlegorgaan van de sociale partners voor arbeidsvraagstukken en -verhoudingen en adviseert tevens het kabinet.

Sinds de oprichting van de Star in 1945 is Wijffels de eerste SER-voorzitter die door de sociale partners is gevraagd aan beraadslagingen deel te nemen. Vandaag is de eerste vergadering. "Een bijzonder onderwerp vraagt om een bijzondere aanpak", reageert Wijffels. "Ik ben nodig om deze moeilijke materie er door te drukken". De vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP hebben de werkgevers belooft in de Star mee werken aan een aanbeveling voor de cao-onderhandelaars. In de SER zijn zij ermee akkoord gegaan dat gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers in hun tweede ziektejaar straks nog maar 70% van hun laatstverdiende salaris krijgen. Een bovenwettelijke aanvulling tot 100%, zoals nu in de meeste cao's is geregeld, is in de toekomst uit den boze. De vakbonden en hun kader hebben al aangekondigd 'de onderhandelingsvrijheid in cao's niet zomaar prijs te geven'. Blijven de bonden tegenwerken dan wordt het kleedje onder het SER-akkoord weggetrokken. De vakcentrales kregen in ruil voor het loslaten van de bovenwettelijke aanvulling bij de werkgevers gedaan dat werknemers die 80% of meer arbeidsongeschikt raken een hogere wao-uitkering krijgen van 75% (nu 70%) van hun laatste salaris.

Wijffels laat zich de kans niet ontglippen het onder zijn voorzittersschap tot stand gekomen historische wao-akkoord ook in de Star 'te bewaken'. Dat kroonlid Robin Linschoten als enige SER-lid het akkoord openlijk afbrandde ziet Wijffels niet als probleem. "Zijn insteek is constructief. Dat hij zijn positie nog even openhoudt, is handig. Zijn handelwijze is natuurlijk niet de ideale route voor een kroonlid. Ach ja, zie het als de uitzondering die de regel bevestigt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 22 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.