De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 22 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Numico krijgt handen op elkaar voor afwaardering

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Voedingsmiddelenconcern Numico overweegt zijn Amerikaanse pillendochter Rexal Sundown met zo'n 20% af te waarderen. "Een mogelijke afschrijving van goodwill en merken van Rexall Sundown wordt momenteel besproken met de accountants", meldde het concern gisteren met de voorlopige cijfers over 2001.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (250x350, 19kb)

De definitieve hoogte van de afwaardering wordt 7 maart (bij de publicatie van de definitieve jaarcijfers) bekend. Op de Amsterdamse effectenbeurs kreeg Numico voor het voornemen - én de voorlopige cijfers - gisteren al de handen op elkaar. Het aandeel sloot maar liefst 10,7% hoger op €26,40.

Zowel voedingsmiddelendeskundigen als de financiële markten geven al maanden aan weinig vertrouwen meer te hebben in de vitaminemarkt. Nadat eind vorig jaar het management van de slecht presterende dochter Rexall Sundown werd vervangen, kondigde Numico gisteren aan zijn Amerikaanse dochter met $350 à 400 miljoen af te willen waarderen. "Hiermee geven ze aan destijds te veel voor de vitamineproducent betaald te hebben en dat de problemen structureel zijn", oordeelde een Numico-watcher.

Zelf werd Numico zo langzamerhand ook ziek, zwak en misselijk van de vitaminepillen. Zo steeg de omzet bij Numico's andere Amerikaanse pillendochter GNC in 2001 met slechts 2% tot $1,4 miljard. Bij Rexall Sundown daalde de omzet in het vierde kwartaal met maar liefst 23% tot $116 miljoen. De jaaromzet kwam uit op $526 miljoen.

Numico lijfde Rexall Sundown in oktober 2000 in voor €1,9 miljard. Nu, nog geen anderhalf jaar later, overweegt het tussen de $350 en 400 miljoen aan goodwill en merken af te schrijven. Volgens de Numico-woordvoerster gaat het daarbij om een bandbreedte. "Op 7 maart weten we de precieze hoogte."

Probleemkindje Rexall Sundown presteert al langer matig. Dit komt grotendeels door de teruggang in het vitaminen- en kruidensegment waarin het bedrijf actief is. De aanslagen van 11 september hebben de gezondheidsmarkt nog verder verslechterd, waarna het concern genoodzaakt was een winstwaarschuwing af te geven. Numico heeft eind vorig jaar een nieuwe bestuursvoorzitter bij de Amerikaanse pillenproducent gedropt die de 'toko' moet herstructureren. "Een heel goed begin", zegt analist Han van Lamoen van Friesland Bank Securities. "Het is duidelijk dat de pijn van het concern bij Rexall zit. Dat moet nu goed bestuurd worden. Als het eenmaal weer op de rails staat, is het zaak dat ze nieuwe producten op de markt gaan brengen."

Numico zag de totale omzet het afgelopen jaar stijgen met 14% tot €4,3 miljard. Het grootste deel van die toename is gerealiseerd door de overname van andere bedrijven. Ongeveer 5% werd op eigen kracht gehaald. De winst komt naar verwachting uit op €376 miljoen. Bij de divisie sportvoeding groeide de omzet met 30%, bij de zuigelingenvoeding met 9% en bij de dieetvoedingsdivisie met 13%. Analist Van Lamoen verbaast het niet dat de koers zo omhoog is geschoten. "De verwachtingen waren al niet hoog gespannen en ze komen precies na wat ze gezegd hebben. Bovendien zijn ze misschien wel genoeg gestraft en is het eind van de ellende in zicht."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 22 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.