De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 22 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Alle Esso-pomphouders eisen grenssubsidie terug

Van een onzer redacteuren

   
 

AMSTERDAM - De belangenvereniging Tankstations (Beta) gaat namens tientallen Esso-pomphouders in de grensstreek een procedure starten tegen hun benzineleverancier. Gisteren won de Maastrichtse Esso-pomphouder Tijssens al een rechtszaak tegen Esso.

Volgens Tijssens heeft Esso €100.000 die voor hem bestemd was in eigen zak gestoken. Dat bedrag is een in 1997 door minister Zalm (Financiën) ingestelde subsidie en was bedoeld ter compensatie aan pomphouders in het grensgebied, die door de relatief hogere Nederlandse accijns klandizie verloren.

Esso heeft dat geld ingepikt door de pomphouder onterechte en buitensporige hoge huurverhogingen op te leggen, zo meende Tijssens. De rechter stelde hem in het gelijk en oordeelde dat Esso de gedupeerde het bedrag terug moet betalen.

"Door deze uitspraak hebben we genoeg wapenfeiten in handen gekregen om namens de andere Esso-pomphouders het geld terug te eisen", aldus Edsko Schuitema, bestuurslid van Beta. Maar ook de pomphouders van andere oliemaatschappijen die op dezelfde manier als Esso te werk zijn gegaan, staan volgens hem sterk dankzij deze uitspraak. Esso liet overigens direct weten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

"Linksom of rechtsom hebben oliemaatschappijen in honderden gevallen het subsidiegeld afgeroomd", aldus Schuitema.

Beta startte eerder namens een ander lid een procedure tegen Shell. De oliemaatschappij zou het zogeheten steunsysteem hebben stopgezet op het moment dat de pomphouder grenssubsidie kreeg. Bij het steunsysteem krijgt de pomphouder financiële compensatie van zijn leverancier zodra een concurrent in de buurt de prijzen verlaagt.

Deze rechtszaak heeft Beta echter 'in de wacht gezet'. Er loopt namelijk nog een procedure bij het Europese Hof. De Europese Commissie kwam zo'n 2,5 jaar geleden in het geweer tegen de subsidieregeling. Daardoor kwamen uiteindelijk niet alle pomphouders in het grensgebied in aanmerking voor de maatregel. De oliemaatschappijen zijn toen in beroep gegaan tegen dat besluit. "Wij willen eerst die uitspraak afwachten voordat we stappen ondernemen", stelt Schuitema. Onderdeel van de procedure is namelijk de vraag of oliemaatschappijen verplicht zijn de steun te betalen, of dat zij naar believen het steunsysteem kunnen opheffen. Het steunsysteem werd onlangs door de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa aan de kaak gesteld. Volgens de NMa worden de benzineprijzen in ons land kunstmatig hoog gehouden door die marktstructuur.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 22 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.