De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 22 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Voor een soepel krediet moest je in Eemnes zijn

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Rabobank Eemnes stond bij ondernemers in Het Gooi al jaren bekend als een plek waar je zonder al te veel moeite een lening kon krijgen, ook voor zéér risicovolle activiteiten. De bank kwam dit weekend in de publiciteit, doordat de Rabo-organisatie waarschijnlijk tientallen miljoenen euro schade oploopt als geen oplossing wordt gevonden voor diverse ongedekte leningen van de bank.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 32kb)
Het in aanbouw zijnde 'Kasteel Almere'.
Rabobank Nederland benoemde onlangs een 'toegevoegd bestuurder' bij de bank in Eemnes, nadat het plaatselijke bestuur maandenlang had geaarzeld met maatregelen tegen de toenmalige directeur. Die waren nodig toen bleek dat deze voor tientallen miljoenen euro's leningen had verstrekt zonder dat daar voldoende onderpand tegenover stond. Inmiddels heeft de (onbezoldigd) voorzitter van de raad van toezicht ter plaatse haar conclusies getrokken. Ze trad begin januari af, maar weigert commentaar zolang de Rabo de zaak onderzoekt.

De ongedekte leningen bleken tijdens een controle van de interne accountantsdienst, halverwege vorig jaar. Een jaar eerder hadden de accountants van Rabobank Nederland de bank in Eemnes eveneens doorgelicht, maar toen geen onregelmatigheden aangetroffen. De controles kwamen voort uit de opvallend snelle groei van de bank. In drie jaar verdubbelde het balanstotaal tot zo'n €1 miljard.

"In combinatie met de aanwezigheid van een zeer enthousiaste directeur en signalen uit de omgeving, was dat voor ons aanleiding om de bank 'kamerbreed' te controleren", aldus een woordvoerder van Rabobank Nederland. Hoewel de eerste controle niets vreemds opleverde, werd besloten om in 2001 opnieuw een grondig onderzoek te verrichten. Daarbij kwamen de ongedekte leningen wél aan het licht. De omstreden financieringen bestonden een jaar eerder ook al. Maar volgens de Rabo-woordvoerder is dat niet onlogisch: "Een lening is geen momentopname. In de tussentijd kunnen omstandigheden veranderd zijn."

Eén van de omstreden leningen is die voor Kasteel Almere, een enorm hotel- en vergadercomplex dat onder de rook van de gelijknamige polderstad wordt gebouwd door projectontwikkelaar Tijs Blom. Inmiddels heeft de Rabobank van Blom geëist dat het complex versneld een samenwerking aangaat met een hotelketen, om garanties voor de toekomstige opbrengsten te krijgen. "Onder druk van deze affaire, hetgeen onze onderhandelingspositie aanzienlijk verzwakt", verzucht directeur Eric Constant.

Volgens ingewijden zijn er eveneens diverse internetbedrijven gefinancierd door Rabobank Eemnes. Ook zouden buitengewoon kostbare racejachten van de betrokken ondernemers zijn gefinancierd. "Van die Miami Vice-boten. Afgelopen jaar werden ze plotseling allemaal verkocht", aldus een bron. De Nederlandsche Bank (DNB) volgt de affaire - Eemnes inmiddels op de voet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 22 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.