De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 22 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Leger Israël neemt
Palestijnse stad in

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - In een van de grootste militaire operaties sinds het Palestijnse zelfbestuur in 1994 gestalte kreeg, hebben Israëlische tanks en troepen de Palestijnse stad Tulkarem volledig ingenomen. De Israëlische militairen kregen sporadisch met Palestijns verzet te maken en bij schotenwisselingen vonden een 19-jarige en een 42-jarige Palestijn de dood. In Ramallah waar Israëlische tanks rond het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Jasser Arafat staan, was ook een Palestijnse dode te betreuren.

In Tulkarem deden Israëlische soldaten huiszoekingen waarbij tenminste twintig personen werden aangehouden, onder wie leden van de radicale groep Hamas.Volgens kolonel Jair Golan blijven de Israëli's in Tulkarem ,,zolang als we het nodig vinden om preventieve operaties uit te voeren". Volgens Israël is het op de Westoever vlak bij Israël liggende Tulkarem 'een broeinest van terrorisme' vanwaar ettelijke dodelijke operaties in Israël zijn uitgevoerd. De laatste vorige week, waarbij een Palestijn op een Israëlisch feest in Hadera zes mensen doodschoot en een groot aantal verwondde voordat hij zelf werd doodgeschoten. Die actie kwam weer nadat Israël een Palestijnse activist in Tulkarem had geliquideerd.

Israël zegt met het oppakken van terrorisme verdachte Palestijnen feitelijk het werk te doen van het Palestijnse leiderschap dat niet hard genoeg zou optreden tegen Palestijnse militanten.

De Palestijnse Autoriteit van Jasser Arafat heeft om een spoedzitting van de VN-veiligheidsraad gevraagd waarin de "Israëlische agressieve daad van terreur" moet worden veroordeeld.

Volgens Arafat, die zelfs zijn kantoor in Ramallah niet meer kan verlaten sinds Israëlische tanks het gebouw vrijdag hebben omsingeld, "zijn alle rode lijnen door de Israëlische regering overtreden". De 72-jarige leider erkende dat hij misschien niet meer onder de levenden zou zijn als een Palestijnse staat werkelijkheid wordt. "Ik zweer bij God dat ik de Palestijnse staat zal zien, als martelaar of nog tijdens mijn leven", zei hij.

Wijzend op de tanks buiten zijn kantoor zei Arafat dat het niet de eerste keer was en niet de laatste keer zou zijn dat de Israëliërs de Palestijnen belegeren. De Palestijnse leider verklaarde dat hij nooit zijn droom van een eigen rijk met Oost-Jeruzalem als hoofdstad zal opgeven. Daarmee weerspreekt hij geruchten als zou hij aan aftreden hebben gedacht.

Escalatie

De gezant van de VN voor het Midden-Oosten, Terje Roed Larsen, heeft Israël opgeroepen Tulkarem te verlaten. Hij noemde de bezetting 'een escalatie'. Saoedi-Arabië riep de internationale gemeenschap gisteren op het 'Israëlische terrorisme tegen de Palestijnen' een halt toe te roepen. De uitspraken komen op een moment dat de Palestijnen steen en been klagen over een gebrek aan Arabische solidariteit. In Israël zelf is de bezetting van Tulkarem ook niet geheel onomstreden. Afgevraagd wordt of er een strategie achter de actie steekt. De opvallendste criticus is de onderminister voor Defensie, Dalai Rabin-Pelossof. Ze zei "dat de strategie tegenover de Palestijnen door de regering moet worden bepaald en niet door het leger". Al eerder was er kritiek op de legerleiding die te 'havikachtig' zou optreden. Minister Rabin, de dochter van de vermoorde premier Jitzhak Rabin, zinspeelde erop dat daardoor in het recente verleden kansen op een verbetering van de situatie zijn verkeken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 22 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.