De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 22 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Herfkens gul voor
de Afghanen

   
 

door Carolien van Tilburg TOKIO - Minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking heeft gisteren aangekondigd het komende jaar 70 miljoen euro (bijna 62 miljoen dollar) voor de wederopbouw van Afghanistan uit te trekken. Ze zei dit tijdens de tweedaagse internationale conferentie voor de reconstructie van Afghanistan in Tokio.

Alle landen en organisaties gezamenlijk zegden Afghanistan voor dit jaar een bedrag van 1,6 miljard dollar toe. Daarna heeft Kaboel volgens de Verenigde Naties ongeveer 15 miljard dollar over een periode van tien jaar nodig.

Nederland bleek een gulle gever. Van de meer dan 60 verzamelde landen laat ons land slechts donoren als de Verenigde Staten, Japan, Saoedi-Arabië en Duitsland voorgaan.

De Nederlandse bijdrage gaat, in tegenstelling tot de meeste andere, geheel naar een overkoepelende beheersorganisatie, die onder leiding komt van de Afghanen zelf met de Wereldbank als toezichthouder. Veertig miljoen euro is bestemd voor wederopbouw en dertig miljoen voor humanitaire hulp.

Herfkens maakte zich tijdens de conferentie sterk voor maximale betrokkenheid van de Afghanen zelf en internationale coördinatie van de hulp. "De meeste donorlanden bleken gelukkig bereid geld in de grote pot te doen. We mogen geen tijd verliezen met allerlei individuele donorprocedures. Dat is inefficiënt."

Salarissen

Herfkens was duidelijk in haar nopjes over haar voortvarendheid. "Afgelopen weekeinde is al drie miljoen dollar aan Nederlands belastinggeld ingevlogen naar Kaboel om de achterstallige salarissen van Afghaanse ambtenaren te kunnen uitbetalen."

Afghanistan staat voor de zware opgave het land, dat na 23 jaar oorlog en terreur plus de bombardementen van de afgelopen maanden bijna volledig in puin is gelegd, weer op de rails te krijgen. Wederopbouw wordt bemoeilijkt door het delicate evenwicht binnen de huidige coalitie.

Behoefte

Maar ook aan onderwijs en gezondheidszorg is veel behoefte. Gemiddeld wordt een Afghaan hooguit 44 jaar en een op de vier kinderen haalt niet eens zijn vijfde verjaardag. Uit onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat slechts zes procent van de meisjes en één op de vijf jongens naar school gaat. Er zijn maar weinig verharde wegen, grote delen van het land zijn verstoken van elektriciteit en de landbouw lijdt - vanwege het ontbreken van irrigatienetwerken - onder de terugkerende droogte. Bovendien is het platteland bezaaid met landmijnen. En of dit alles nog niet genoeg is, is de binnenlandse veiligheid een zeer groot probleem. Een van de prioriteiten is dan ook het opzetten van een degelijk politieapparaat.

Volgens schattingen van de VN, de Wereldbank en de Asian Development Bank heeft Afghanistan de komende vijf jaar ruim tien miljard dollar nodig.

Maar in Tokio stuitte Herfkens ook op dovemansoren.Landen als de VS, Saoedi-Arabië en Japan zien veel in directe hulp. Japan reserveerde 20 procent van zijn budget voor het fonds waaraan Nederland alles geeft. Zo schroomt Japan niet zijn bijdrage te koppelen aan het leveren van allerhande Japans materieel, zoals gerobotiseerde mijnenvegers. Japan beloofde Afghanistan 250 miljoen dollar voor het komende jaar en nogmaals dat bedrag voor de achttien maanden erna.

De VS bleken voor het komende jaar de grootste gever met 296 miljoen dollar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 22 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.